News

Angajări masive în Ministerul Afacerilor Interne. Cum poți ajunge polițist, cât mai rapid

Ministerul de Interne vrea să angajeze peste 5.000 de oameni, pentru a acoperi golurile din structurile care duc lipsă de personal. Mai multe direcții ar urma să primească oameni noi.
05.06.2022 | 16:42
Angajari masive in Ministerul Afacerilor Interne Cum poti ajunge politist cat mai rapid
Ministerul de Interne caută 5.000 de oameni pe care să-i angajeze / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția Română este subdimensionată din punct de vedere al personalului, astfel încât doi agenți ajung să mențină ordinea în 6-7 localități rurale. Acesta este unul din motivele pentru care MAI intenționează să angajeze 5.000 de oameni, în perioada imediat următoare.

MAI avea un deficit de 30.000 de oameni, la începutul anului

Noii angajați urmează să fie recrutați fie din rândul absolvenților școlilor MAI, fie din sursă externă. Toți trebuie, însă, să respecte câteva criterii. Viitorii polițiști trebuie să aibă minim 18 ani, să cunoască limba română, să treacă proba psihologică dar și cea fizică. Nu în ultimul rând, polițiștii nu trebuie să aibă antecedente penale.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, MAI avea un deficit de 30.000 de oameni, conform declarațiilor ministrului de Interne.

Cei 5.000 de oameni care vor intra în sistem nu sunt suficienți pentru a asigura bunul mers al instituției, cred liderii sindicali.

ADVERTISEMENT

“Nu sunt suficiente (posturi scoase la concurs, n.r.), întrucât la acest moment avem un polițist care este nevoit să lucreze cât pentru trei. Nu vom reuși decât să facem o cârpeală, cu ghilimelele de rigoare, a sistemului, dar nu vom contribui așa cum trebuie la siguranța cetățeanului”, a explicat Dan Saltelechi, sindicatul Europol, pentru Observator News.

Angajări la Poliția de Frontieră sau Direcția de Pașapoarte

Alte 2.000 de locuri vor fi scoase la concurs în perioada următoare în alte instituții care țin de Ministerul Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

“Structurile vizate, printre altele, sunt Poliția, Poliția de Frontieră, IGI, IGAV, Direcția Generală de Pașapoarte, Direcția Medicală”, a declarat Monica Dajbog, Ministerul Afacerilor Interne.

Și Inspectoratul pentru Imigrări (IGI) ar urma să mai primească 200 de noi angajați, în condițiile în care actuala structură de personal datează din anul 2016, iar activitățile s-au intensificat, mai ales în contextul conflictului armat din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De ce vor românii să se facă polițiști

Românii sunt atrași de ideea unei cariere în poliție datorită faptului că este considerată una sigură, cu un salariu stabil și posibilitatea de a ieși la pensie la o vârstă mai puțin înaintată.

În ultimii ani, MAI a angajat tot mai mulți polițiști din sursă externă, aceasta fiind considerată o metodă mai simplă și mai rapidă decât absolvirea unei școli speciale de 3 sau 4 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: