News

Angajat al DNA, prins de colegi în flagrant. Lua mită pentru un contract de achiziții pe banii OLAF

Un funcționar al DNA a fost prins în flagrant după când primea mită pentru un contract de achiziții de echipamente. Procurorii urmează să-l prezinte în fața Tribunalului din București pentru reținere.
17.11.2021 | 15:08
Angajat al DNA prins de colegi in flagrant Lua mita pentru un contract de achizitii pe banii OLAF
Angajat al DNA, prins de colegi în flagrant. Lua mită pentru un contract de achiziții pe banii OLAF. Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un funcționar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost prins în flagrant după ce a cerut mită pentru a interveni în favoarea furnizorului dintr-un contract de achiziții publice.

Funcționar DNA a luat mită pentru a ceda un contract

Cazul s-a petrecut chiar în DNA, când angajatul care avea sarcina de a achiziționa echipamente a cerut mită pentru a interveni într-un contract semnat de instituție și finanțat cu fonduri europene prin intermediu Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

ADVERTISEMENT

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 noiembrie 2021, a inculpatului DESPA NICOLAE RĂZVAN, specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită”, arată comunicatul DNA.

A primit 30.000 de lei ca mită

Astfel, potrivit DNA, un bărbat, angajat al instituției, aflat acum în custodia procurorilor, a fost reținut fiind învinuit de comiterea infracțiunii de luare de mită. El ar fi acceptat 6.000 de euro din partea unui om de afaceri ca să-l ajute în vederea câștigării unei licitații pentru achiziționarea de echipamente.

ADVERTISEMENT

„În contextul menționat mai sus, la data de 16 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se precizează în comunicatul DNA.

Situația de fapt, prezentată pe scurt în comunicatul de presă al procurorilor, relevă că suma maximă solicitată de funcționarul DNA era de 12.000 de euro, care trebuia achitată în două tranșe.

ADVERTISEMENT

„În perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu”, precizează DNA.

Urmează să fie prezentat în fața Tribunalului București

Astfel, se presupune că banii respectivi au fost ceruți pentru un contract de achiziție publică ce urma să fie semnat de omul de afaceri cu Direcția Națională Anticorupție în proiectul „Dezvoltarea suplimentară a capacității tehnice a D.N.A. în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE”, care este cofinanțat de OLAF în cadrul Programului de Asistență Tehnică Hercule III.

ADVERTISEMENT

La data de 16 noiembrie 2021, suspectul Despa Nicolae Răzvan a încasat de la omul de afaceri o sumă de 30.000 de lei ( contravaloarea a 6.000 de euro), prilej cu care s-a stabilit flagrantul infracțional.

„Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 17 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în comunicat.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează DNA în finalul comunicatului.

ADVERTISEMENT
Tags: