News

Angajați ai CFR prinși băuți în timpul serviciului. Ce au scos la iveală controalele Autorităţii Feroviare

Autoritatea Feroviară Română a făcut controale la angajații CFR. Șoferii locomotivelor au fost prinși sub influența alcoolului
21.04.2024 | 14:35
Angajati ai CFR prinsi bauti in timpul serviciului Ce au scos la iveala controalele Autoritatii Feroviare
Angajați din sectorul feroviar prinși sub influența băuturilor alcoolice. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Acțiunile de verificare desfășurate în primele trei luni ale anului de către forțele de ordine împreună cu reprezentanții Autorității de Siguranță Feroviară Română demonstrează că în numeroase situații angajații din domeniul feroviar nu își îndeplinesc atribuțiile legate de siguranța circulației feroviare, fie fiind sub influența alcoolului, fie chiar în stare de ebrietate.

Angajați CFR prinși băuți la serviciu

Mai mulți lucrători din sectorul feroviar au fost surprinși în astfel de circumstanțe. Verificările efectuate în primele trei luni ale acestui an de către Poliție și de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română din cadrul Autorității Feroviare Române arată că mai mulți lucrători din domeniul circulației, care au responsabilități în organizarea, coordonarea și efectuarea operațiunilor legate de circulația trenurilor și manevrarea vehiculelor feroviare în condiții de siguranță, au fost identificați sub influența alcoolului la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

La data de 16 martie, polițiștii de la Postul de Poliție Transporturi Feroviare Timișoara au fost informați că un lucrător din stația CF a fost depistat sub influența băuturilor alcoolice în timpul serviciului.

„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar în urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana depistată a fost transportată la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. În cauză, a fost întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe”, se arată într-o statistică făcută publică duminică de IGPR, citează News.ro.

ADVERTISEMENT

Incidente asemănătoare au fost descoperite și în alte zone ale țării

Situații similare au fost semnalate și la alte Regiuni de cale ferată. Pe 9 martie 2024, polițiștii din Serviciul Județean de Poliție Transporturi Giurgiu au fost alertați telefonic de șeful de stație cu privire la prezența unui angajat la locul de muncă sub influența băuturilor alcoolice.

„În urma testării acestuia cu aparatul alcooltest de către impiegatul de mişcare al staţiei, în vederea stabilirii alcoolemiei, a rezultat 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Impiegatul de mişcare i-a adus la cunoştinţă celui în cauză că va anunţa şeful ierarhic şi poliţia. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că bărbatul în cauză ar fi părăsit postul şi ar fi refuzat să se prezinte la o unitate spitalicească, în vederea recoltării probelor biologice de sânge”, a spus sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pe data de 3 februarie 2024, o inspecție a poliției a scos la iveală un angaja sub influența alcoolului, cu un nivel de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, la data de 18 ianuarie 2024, un mecanic de locomotivă, aflat la volanul unui tren care circula pe ruta București Nord – Brașov, a fost depistat cu o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,03% mg/l.

Cea mai ridicată concentrație de alcool depistată la un angajat feroviar în acest an a fost de 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acest nivel a fost înregistrat în cazul unui paznic de barieră care își desfășura serviciul în București.

ADVERTISEMENT

Câți angajați au fost descoperiți cu nereguli

Conform datelor Poliției, în primul trimestru al anului în curs, polițiștii din domeniul transporturilor, împreună cu personalul responsabil de siguranța feroviară și angajații din sectorul feroviar, au desfășurat 332 de inspecții, au identificat 1.104 de persoane cu atribuții în domeniul siguranței circulației și au efectuat verificări în 219 unități feroviare și 80 de trenuri.

În cadrul acțiunilor preventive, au fost supuse testării cu etilotestul/alcoolscopul 925 de persoane cu atribuții în siguranța circulației și au fost verificați 101 mecanici de locomotivă.

În timpul desfășurării acestor activități, polițiștii au constatat comiterea a 10 infracțiuni, fiind cercetate 10 persoane, dintre care 9 au fost prinse în flagrant delict, iar 7 au fost transportate la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge.

ADVERTISEMENT