ADVERTISEMENT
News

Angajații din România care vor beneficia de peste 50 de zile libere plătite, învoiri și concediu de studii

Autor: Adrian Baciu | 13.05.2021 | 13:33
Angajații din România care vor beneficia de peste 50 de zile libere plătite, învoiri și concediu de studii
Angajații din România care vor beneficia de peste 50 de zile libere plătite, învoiri și concediu de studii

Veste bună pentru mii de bugetari din România. Conform unei Hotărâri de Guvern (HG), o parte dintre angajații din țară vor beneficia de peste 50 de zile libere plătite, învoiri și concediu de studii, pe lângă sărbătorile legale.

ADVERTISEMENT

Aflați în această fericită postură sunt polițiștii de penitenciare. Pentru ei, celor circa 50 de zile de concediu plătit li se pot adăuga și alte învoiri plătite de până la 10 zile, precum și alte 30 de zile plătite de concediu pentru studii.

Ce angajați din România primesc peste 50 de zile libere plătite, învoiri și concediu de studii

La ședința de Guvern de joi, 13 mai, se vor aproba condițiile în care polițiștii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată şi bilete de odihnă.

Conform proiectului care va fi aprobat joi de Guvernul condus de Florin Cîțu, polițiștii de penitenciare vor avea dreptul, în fiecare an calendaristic, la mai multe zile libere plătite.

ADVERTISEMENT

Baza este concediul de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea cumulată, după cum urmează: 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani, sau 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.

În actul aflat pe masa Executivului este prevăzut clar faptul că ”Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislația națională, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”.

De asemenea, în afara concediului de odihnă, polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în condiții vătămătoare, grele sau periculoase au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice, în plus față de concediul de odihnă.

ADVERTISEMENT

Polițiștii de penitenciare mai beneficiază de concedii de studii, însă numai pentru frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licenţă, master sau doctorat, de la încadrarea în sistemul administrației penitenciare.

În actul Guvernului se mai stipulează că polițiștii de penitenciare care urmează cursuri de învățământ superior, organizate în instituții de învățământ superior acreditate ori cu autorizare de funcționare provizorie au dreptul la un concediu de studii plătit, de 30 de zile calendaristice, acordat la cerere, integral sau fracționat, pentru fiecare an universitar.

ADVERTISEMENT

DOCUMENT – Zile libere pentru polițiștii din penitenciare (HG).

Învoire plătită pentru angajații din penitenciare

Polițiștii de penitenciare vor mai avea dreptul la învoiri plătite cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în cazul următoarelor evenimente familiale:

 • a) căsătoria polițistului de penitenciare;
 • b) nașterea sau căsătoria unui copil;
 • c) decesul soțului/soției sau al unei rude de până la gradul al II-lea a polițistului de penitenciare sau a soțului/soției acestuia.
ADVERTISEMENT

Și la zile libere plătite de cel mult 5 zile calendaristice, în următoarele situații:

 • a) în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei;
 • b) în situația unor dezastre care au afectat domiciliul polițistului de penitenciare, al părinților, socrilor sau copiilor acestuia;
 • c) pentru alte situații sau evenimente excepționale, de natură să justifice învoirea solicitată.

În ceea ce privește concediul fără plată, polițiștii de penitenciare au dreptul la cel mult 30 de zile calendaristice anual, pentru rezolvarea următoarelor situații personale:

 • a) pregătirea și/sau susținerea examenelor de admitere, de finalizare a anilor de studii sau de
  absolvire a celei de-a doua/treia facultăți;
 • b) susținerea examenelor nepromovate de admitere la doctorat sau în instituții de învățământ
  superior, a celor de an universitar ori de licență, pentru pregătirea cărora au beneficiat de concedii
  de studii;
 • c) prezentarea la concurs în vederea ocupării unui alt post în poliţia penitenciară
ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!