News

Angajații Ministerului Muncii și ai caselor de pensii intră în grevă. Negocierile cu Guvernul au eșuat

Angajații instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii intră de luni în grevă generală după ce negocierile cu Guvernul au eșuat.
26.11.2023 | 16:16
Angajatii Ministerului Muncii si ai caselor de pensii intra in greva Negocierile cu Guvernul au esuat
Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii a organizat mai multe proteste în ultima perioadă/ Foto: Facebook - Federația Sindicatelor din Ministeurl Muncii
ADVERTISEMENT

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii a anunțat că membrii săi vor intra în grevă generală de luni, printre revendicările lor aflându-se îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea salariilor astfel încât să fie rezolvate unele inechități la salarizare.

Această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. Membrii sindicatelor au considerat că, greva este un pas necesar pentru a atrage atenția asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajații din instituțiile Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

Creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”, a anunțat FSMM, într-o postare pe Facebook.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în discuțiile cu oficialii guvernamentali, nu au fost luate angajamente care să ducă la soluționarea revendicărilor sindicaliștilor. „A fost un dialog în care s-a luat act de solicitările noastre, până la acest moment nu avem schimbări. Greva ce se va desfășura de mâine în instituțiile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nu reprezintă nimic altceva decât o manifestare a nemulțumirii profunde existente în rândul nostru”, mai precizează FSMM.

ADVERTISEMENT

Dacă apelului la grevă i se dă curs de către membrii sindicatului și de către angajații neafiliați acestuia care lucrează în instituțiile subordonate Ministerului Muncii, ar putea fi afectate segmente largi ale populației, întrucât ar fi blocate activitatea caselor județene de pensii, precum și cea a agențiilor județene de plăți și inspecție socială.

Dacă acest conflict se prelungește ar putea fi pusă sub semnul întrebării plata pensiilor pe luna decembrie și cea a ajutoarelor sociale pentru categoriile defavorizate. „Ne cerem scuze pentru orice disconfort generat beneficiarilor noștri și îi apreciem pentru înțelegerea de care au dat și dau dovadă în aceste momente”, afirmă sindicatul din minister.

ADVERTISEMENT

Guvernul se confrutăși cu posibilitatea declanșării unor greve în domeniul transporturilor, la companiile CFR și Tarom, însă deocamdată a obținut o păsuire din partea sindicaliștilor, cărora li s-au promis unele concesii a căror implementare ar urma să fie decisă în viitoarea ședință a Executivului.

Sindicatul Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că greva angajaților CFR se amână cu două zile, de luni pe miercuri.

ADVERTISEMENT

Nemulțumirea ceferiștilor a fost provocată de plafonarea veniturilor lor decisă anterior de către Guvern, însă Ministerul Transporturilor este dispus să renunțe să permită creșteri salariale la compania CFR, negociate prin contractul colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT