Fotbal international

Angel Di Maria, interviu emoționant: „Am fost foarte sărac, trăiam de pe o zi pe alta! Fotbalul ne-a salvat, pe mine și pe familia mea”

26.11.2019 | 16:24
Angel Di Maria, interviu emoționant: „Am fost foarte sărac, trăiam de pe o zi pe alta! Fotbalul ne-a salvat, pe mine și pe familia mea”
Angel Di Maria. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Multă lume are impresia că universul unui fotbalist se rezumă la meciuri, salariu colosal, faimă, femei, mașini. Atacantul lui PSG a povestit în detaliu ce înseamnă cu adevărat să fii jucător de fotbal și a spulberat multe mituri. Angel Di Maria a povestit cât de sărac a fost în copilărie și cum fotbalul l-a salvat pe el și pe familia lui.

Rutina zilnică a lui Angel Di Maria

Au trecut aproape 12 ani de când Angel Di Maria a părăsit Rosario, orașul natal, al treilea ca mărime din Argentina, pentru a începe o aventură europeană. De la Benfica Lisabona la PSG, cu escale la Real Madrid și Manchester United, argentinianul trăiește și respiră fotbal, iar într-un interviu pentru theplayerstribune a povestit cât de greu i-a fost să ajungă la statutul de vedetă.

ADVERTISEMENT

Ce ai făcut luni?

– Am fost la antrenamente.

Ce ai făcut marți?

– Am fost la antrenamente.

Ce ai făcut miercuri?

– Am fost la antrenamente.

Ce ai făcut joi?

– Am fost la antrenamente.

Ce ai făcut vineri?

– Am fost la antrenamente.

Ce faci în weekend?

– Am meciuri.

Când termini antrenamentele ce faci?

– Îmi place să stau puțin și să admir terenul, noroiul, iarba, locul unde joc. Acel loc unde am căzut și m-am lovit de atâtea ori, unde mi-am julit coatele și genunchii. Acolo de unde mă întorceam murdar acasă, iar mama mă punea să mă dezbrac și să intru direct la duș.

Ce vă dă forțe, vouă fotbaliștilor, să începeți un nou campionat în fiecare an, iar și iar?

ADVERTISEMENT

– Toată lumea îmi spunea ce trebuie să fac. Toată lumea știa mai bine decât mine ce trebuia să fac. Da, îmi plăcea să dorm în week-end, prietena îmi reproșa că nu am mai petrecut demult un timp numai al nostru, împreună, numai noi doi, familia îmi spunea că ar trebui să mă preocup mai mult de școală și să-mi găsesc un job.

– Dar eu… eu doar îi ascultam și zâmbeam. Aveam un vis pe care nu mi-l putea „deturna” nimeni, oricât i-aș fi iubit de mult. Fotbalul era, este și va fi deasupra tuturor celor dragi mie.

„Lumea vorbește, dar nu știe nimic, prea puțini înțeleg ce înseamnă fotbalul!”

Chiar așa de mult înseamnă fotbalul pentru tine?

– Da. Totul. Multă lume își dă cu părerea, dar prea puțini înțeleg ce înseamnă fotbalul pentru noi. Nimeni nu știe cum e să ai insomnii înaintea meciurilor pe care le joci, sau când te tot gândești la partidele în care ai jucat… Iar eu am jucat de multe ori deși eram accidentat sau răcit, pentru că asta este rațiunea mea de a fi: să joc fotbal.

ADVERTISEMENT

– Cei din afara fenomenului nu cunosc sentimentul unui gol marcat sau sentimentul apăsător, tensiunea formidabilă din momentele în care antrenorul îți vorbește, îți explică, îți transmite ce ai de făcut. Bine, asta dacă îți pasă, dacă pui suflet, dacă ești dedicat fotbalului…

– Știu cei care ne privesc, ne admiră și ne critică deopotrivă cât de des luam autobuzul pentru a ajunge la antrenamente? Se gândesc la mine în ianuarie-februarie, când ei sunt în vacanță și eu mă pregătesc de returul sezonului? Știu ei de toți oamenii noi pe care îi întâlnesc în fiecare zi și lasă amprente în viața mea? Sau despre prietenii mei?

– Am râs și am plâns împreună cu mulți colegi, dar lumea vede doar ce este la exterior.

ADVERTISEMENT

„Ca eu să am ghete de fotbal, surorile mele trebuiau să meargă desculțe”

Ce nu știe lumea despre viața ta?

– Tatăl meu lucra într-o afacere cu cărbuni, iar eu cu sora mea ne sculam de dimineață pentru a-l ajuta. Ca eu să am ghete de fotbal, surorile mele trebuiau să meargă desculțe. Eram foarte săraci, iar părinții nu își permiteau mai nimic.

– Inițial, tata a avut un aprozar, loc în care trăiam noi toți, dar din cauza unui om care l-a păcălit am fost nevoiți să ne reprofilăm și am ajuns destul de rău cu banii, banca ne bătea foarte des la ușă pentru datorii… a fost greu… să trăiești de pe o zi pe alta, fără să ai siguranța că mai ai casă și mâine…

Ce simțeai atunci?

– Chiar dacă eram copil, aveam 9 sau 10 ani pe vremea aceea, îmi amintesc foarte bine cum tata lucra în frig și ploaie din greu pentru a reuși să își întrețină familia. M-am rugat mereu lui Dumnezeu să-și întoarcă privirea și la noi și am jurat că voi schimba situația din familia mea.

ADVERTISEMENT

Cum te-ai gândit la fotbal pentru a-ți salva familia?

– Știam că prin fotbal se poate reuși, văzusem la alții și visam că și eu voi apuca zilele în care nu voi mai trăi la limita decenței. Din păcate, la juniorii lui Rosario nu am început cu dreptul.

Ce a spus tatăl tău?

– Tata a fost foarte categoric, nu l-am văzut niciodată atât de hotărât. Mi-a dat un ultimatum, în care aveam la dispoziție un an să reușesc în fotbal, în caz contrar, ar fi trebuit să muncesc cot la cot cu el. A fost o nebunie pentru mine, aveam doar 16 ani și simțeam că nu-mi pot ține promisiunea.

Momentul adevărului: „Nu mi-a fost greu să plec din Argentina”

Și ce ai schimbat? La tine, la viața ta, la antrenamente…

– Am simțit că trebuie să dau și mai mult din mine. A fost momentul meu de maturizare. Stăteam multe ore, chiar și după ce se terminau antrenamentele, și mă pregăteam. Am tras atât de tare de mine încât în decembrie… asta era în… 2005… am reușit să debutez la echipa mare a lui Rosario Central, iar lucrurile au luat o turnură pozitivă în viața mea.

Cum a fost pentru tine plecarea în Europa, după numai doi ani ?

– Nu mi-a fost greu să plec din Argentina la Benfica. Știam că ajung la un club mare și deja făceam destui bani și îmi ajutam familia, deci visul meu era realizat, dar mai știam că dacă mă voi afirma în Portugalia, șansele mele să joc la o echipă și mai mare cresc.

Ți-a plăcut perioada de la Real Madrid ?

– Da, a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea (n.red. – a jucat la Madrid între 2010 și 2014). Am câștigat foarte multe titluri acolo și am avut șansa să joc într-o echipă cu fotbaliști legendari, cum ar fi Cristiano Ronaldo. Cea mai frumoasă amintire a mea este de atunci când am câștigat Champions League în 2014.

Care a fost cea mai grea perioadă a ta?

– La Manchester United nu am reușit să mă adaptez foarte bine, deși începusem în forță (n.red. – a evoluat la United în sezonul 2014-2015). Poate vremea, clima, poate stilul de joc nu au fost pe placul meu, nu-mi dădeam seama atunci, dar nici acum. Cert este că transferul la PSG a fost ideal pentru mine și mi-am recăpătat forma pe care o aveam la Real.

„Lumea înțelege greșit fotbaliștii”

La PSG ești o vedetă, cum te simți având parte de atâta celebritate ?

– Nu mă simt o vedetă. Am fost doar un băiat care și-a trăit visul și care a vrut să-și ajute familia. Faptul că fanii lui PSG mă plac, este un lucru extraordinar pentru mine, dar lumea înțelege greșit fotbaliștii. Pentru ca noi să ajungem la acest statut, a trebuit să trecem prin foc, iar ca să pot să fiu la fel de bun în fiecare an, trebuie să renunț la foarte multe lucruri de care ceilalți se bucură.

Însă ești faimos și ai succes…

– Da, dar lumea vede doar ce este la suprafață și are impresia că toată viața noi am trăit în lux, ceea ce nu este deloc adevărat. Mulți copii se fac fotbaliști pentru a fi faimoși, dar sfârșesc tragic, deoarece nu sunt sfătuiți bine de părinți.

„Mă enervează percepția oamenilor”

Ce te supără cel mai tare?

– Mă deranjează când unii se poartă cu mine de parcă nu am făcut nimic pentru a ajunge unde sunt, de parcă job-ul meu se rezumă la câteva meciuri de fotbal, câteva goluri și atât. Alții spun că fotbalul nu este un mod de viață, dar ce știu ei de fapt despre viață?!

– Numai Dumnezeu știe sensul vieții. Eu i-aș întreba ce știu ei despre fotbal, dar răspunsul este simplu: nu au habar despre ce înseamnă fotbalul cu adevărat.

Ai o familie acum, cum ai grijă de ea ?

– Sunt un familist convins, nu vreau ca familia sau copiii mei să treacă prin greutățile prin care am trecut eu. Pe copii îi învăț să fie responsabili și să-și găsească pasiunile, în timp ce eu îi sprijin cu orice pot. Părinții mei sunt foarte apropiați și de soție și de copii, iar ei le pot povesti mult mai bine decât mine ce înseamnă să lupți în viață.

Ce le place copiiilor tăi să audă de la tine ?

– La fel ca tuturor copiilor, le plac foarte mult poveștile. Tata le spune o groază de basme, dar de la mine vor să audă altceva, vor să le vorbesc de Lionel Messi, de Cristiano Ronaldo sau de Neymar, care au fost toți coechipierii mei. Doar să joci alături de asemenea fotbaliști imenși este o realizare, nu? Iar când reușești să te ridici la nivelul lor te simți cu adevărat fotbalist. Nu vedetă, fotbalist!

 • „Pentru ca noi să ajungem la acest statut, a trebuit să trecem prin foc, iar ca să pot să fiu la fel de bun în fiecare an, trebuie să renunț la foarte multe lucruri de care ceilalți se bucură” – Angel Di Maria
 • „Lumea vede doar ce este la suprafață și are impresia că toată viața noi am trăit în lux, ceea ce nu este deloc adevărat. Mulți copii se fac fotbaliști pentru a fi faimoși, dar sfârșesc tragic, deoarece nu sunt sfătuiți bine de părinți” – Angel Di Maria
 • 31 de ani a împlinit Angel Di Maria pe 14 februarie
 • 40.000.000 de euro este cota de piață a lui Angel Di Maria, conform site-ului de specialitatetransfermarkt.com
 • 22 de goluri a marcat Angel Di Maria în cele 124 de meciuri jucate la Real Madrid (2010-2014)
 • 1.100.000 de euro este salariul lunar net al lui Angel Di Maria la PSG
 • 8 milioane de euro a plătit Benfica în 2007 pentru a-l transfera pe Angel di Maria de la Rosario
 • 33 de milioane de euro a plătit Real Madrid în 2010 pentru a-l transfera pe Angel di Maria de la Benfica
 • 75 de milioane de euro a plătit manchester United în 2014 pentru a-l transfera pe Angel di Maria de la Real Madrid
 • 63 de milioane de euro a plătit PSG în 2015 pentru a-l transfera pe Angel di Maria de la Manchester United
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri