Sport

Anglia – Scoția, șocul zilei la EURO 2020. Scoțienii au invadat Londra înainte de meci. Video

Anglia - Scoția e meciul zilei la EURO 2020, iar suporterii scoțieni au invadat Londra înainte de meciul din această seară
18.06.2021 | 16:12
Anglia  Scotia socul zilei la EURO 2020 Scotienii au invadat Londra inainte de meci Video
Anglia - Scotia, socul zilei la EURO 2020. Scotienii au invadat Londra inainte de meci. Video
ADVERTISEMENT

Anglia – Scoția este una dintre cele mai mari rivalități din fotbalul mondial, una de tradiție și care datează încă din 1872. Aceasta s-a născut din cauza istoriei tumultoase și din considerente politice, iar în sport a ieșit cel mai bine la iveală la nivel de mase.

Partida din această seară este practic reeditarea duelului de la Campionatul European din 1996, disputat tot în Anglia, când cele două reprezentative au făcut parte din aceeași grupă. Acela a fost de altfel ultimul EURO la care scoțienii s-au calificat și unde acum au reușit să revină după 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Nebunie la Londra înainte de Anglia – Scoția

Suporterii scoțieni și-au făcut simțită deja prezența în capitala Angliei, unde au ocupat principalele piețe din centrul orașului. Mii de suporteri au ajuns în Londra încă de joi seară, dar mai ales vineri dimineață, chiar dacă mulți dintre ei nu vor reuși să fie prezenți în templul fotbalului englez, Wembley Stadium.

Inimoși, orgolioși și naționaliști din fire, scoțienii au dominat fondul sonor pe străzile din Londra, unde au cântat ore în șir, alimentați din plin și cu bere, la fel ca la fiecare meci al Scoției. Astfel, potrivit Sky, nu mai puțin de 20.000 de fani veniți din Scoția vor fi prezenți în Londra în aceste zile. Din cauza restricțiilor COVID-19 însă doar 3.000 vor putea asista la meci de pe stadion, unde vor înfrunta 19.500 de fani englezi.

ADVERTISEMENT

Meciul care va avea loc vineri de la ora 22:00 este cea de-a 114-a confruntare directă. Anglia domină și are 48 de victorii, față de 41 ale scoțienilor, iar alte 25 de meciuri s-au încheiat la egalitate, îngropând securea războiului. Cu autocarele, trenuri sau cu avionul ori mașini personale, scoțienii nu au ratat ocazia de a trăi pe viu un nou episod al rivalității cu Anglia.

Anglia poate elimina din nou Scoția de la EURO dacă învinge deseară

Anglia este pe locul doi în grupa D, la egalitate cu Cehia, care are un golaveraj mai bun. O victorie în această seară împotriva Scoției ar însemna practic eliminarea marii rivale istorice de la Campionatul European, la fel ca în urmă cu 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Englezii învingeau Scoția în meciul decisiv de calificare în fazele eliminatorii la EURO 1996 cu scorul de 2-0 și îi trimiteau pe frații lor acasă. Alan Shearer și Paul Gascoinge le-au dat scoțienilor lovitura de grație, în fața unui Wembley care fierbea ca un vulcan: 76.000 de spectatori.

Dincolo de rivalitatea sportivă, rivalitatea dintre Anglia și Scoția este demnă de un adevărat derby, pătat însă de sângele războaielor, din cauza ocupației engleze, sudoare și încăpățânare: „Urâm englezii mai mult decât pe irlandezi!”, cântau fanii scoțieni în Dublin în urmă cu ceva timp înaintea unui meci dintre Irlanda și Scoția.

ADVERTISEMENT

Poliția londoneză, puteri depline în următoarele 48 de ore

Autoritățile londoneze au dat puteri sporite poliției londoneze în următoarele 48 de ore, pentru a preîntâmpina incidentele între suporterii celor două națiuni, conform jurnaliștilor de la Evening Standard. Ba, mai mult, primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a rugat pe suporteri să nu călătorească spre capitală dacă nu au bilete de acces la meci. Chiar dacă până acum nu au existat incidente grave, scoțienii s-au dezlănțuit în centrul Londrei și au devastat Leicester Square, unde au făcut baie în fântâni de față cu poliștii.

Suporterii lui Rangers și Celtic vor fi însă prezenți în număr mare, toate trenurile dinspre Glasgow spre Londra fiind deja rezervate în totalitate, ceea ce spune multe despre interesul uriaș pentru această partidă, din partea ambelor tabere.

Scoțienii au făcut dezastru și în celebrul Hyde Park, după ce au luat cu asalt berăriile din Londra, unde au lăsat munți de gunoaie, iar un fan a fost arestat de polițiștii englezi după ce se plimba dezbrăcat complet.

  • 25 de ani au trecut de ultimul meci dintre Anglia și Scoția la un turneu final
  • 20.000 de suporteri scoțieni sunt așteptați la Londra, deși doar 3.000 vor intra la meci pe Wembley
  • 48 de victorii are Anglia împotriva Scoției în 114 confruntări, față de 41, cât are marea rivală
ADVERTISEMENT
Tags: