Life

Animalul care a fost creat în România. Ce rase au combinat specialiștii pentru a avea un produs premium

Specia de animal creată într-o comună din România. Experții au combinat diferite rase pentru a obține un produs premium.
19.01.2024 | 19:59
Animalul care a fost creat in Romania Ce rase au combinat specialistii pentru a avea un produs premium
Despre ce animal este vorba. Sursa foto: Agricultura la costum
ADVERTISEMENT

Într-o comună din regiunea Moldovei a fost creată de experți o nouă specie de animal. Totul a fost posibil în urma unei combinații de rase. Niște fermieri cu experiență s-au gândit la această inovație în așa fel încât să sporească producția de lapte și produse lactate ”made in Romania”.

Ce specie nouă de animal a luat naștere în România

România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană la efectivul de ovine, însă are cele mai puține rase de ovine autohtone, adică 12, din care 8 se află pe cale de dispariție. Din acestea, doar oile din rasa ”Țurcana Brează” și ”Țigaia de Covasna” sunt utile pentru producția de lapte, dar prea puține.

ADVERTISEMENT

Într-o zi, câțiva oieri din comuna Letea Veche, satul Holt, județul Bacău, au decis să cumpere berbeci și oi din rasele ”Țigaie Ruginie” și ”Awassi”, care în urma împerecherii au dus la apariția rasei de oi Rovasi. Academia de Științe Agricole și Silvice, prin Secția de Zootehnie, a susținut și susține în continuare crearea de noi rase de ovine.

Rasa de oi Rovasi, specie de oaie apărută în România

De patru decenii, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor de la Secuieni, Bacău, contribuie la păstrarea speciei Rovasi. Procesul de formare datează din anul 1982, când s-au adus pentru prima oară, în stațiunea de cercetare, berbeci genitori de rasă, Awassi, tocmai din Israel.

ADVERTISEMENT

Prin ce se caracterizează Rovasi? Sunt nișe oi mai puțin ”stufoase” față de restul oilor, au picioarele mai subțiri și, de obicei, culoarea blănii este maronie sau maro amestecat cu alb. De asemenea, au un lapte foarte bun, datorită lor mulți fermieri din regiunea Moldovei reușind să-și mențină afacerile.

”Este o rasă creată pentru producție de lapte. Are producție superioară de lapte și cu procent mare de grăsime. Este o oaie de talie mare, frumoasă ca aspect. Oaia ajunge până la 55, 65 de kilograme, berbecul 90, chiar 110 kilograme”, a detaliat pentru Trinitas TV, Cristian Costică, director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Secuieni- Bacău.

ADVERTISEMENT

Totodată, aflați și că procesul de formare a rasei Rovasi a presupus aplicarea unui program sistematic de încrucișare. Speciile Awassi și Țigaia Ruginie au fost atent analizate mai întâi, pentru a vedea dacă genele lor sunt compatibile. Cercetătorii au ajuns la concluzia, în cele din urmă, că au o bună rezistență la factorii climaterici sau la diferiți agenți patogeni.

Cât de buni sunt mieii din specia Rovasi

Rasa Rovasi a dat naștere de-a lungul timpului unor miei mai buni decât celelalte specii. În etapa lor de alăptare, s-a sesizat că zilnic au ca spor de creștere peste 250 g/zi/cap. Astfel, Rovasi nu este benefică doar în producția de lactate, ci și în producția de carne de oaie.

ADVERTISEMENT

Pentru că mieii din Rovasi cresc rapid, pot fi înțărcați mai devreme decât în mod normal, astfel că mamele lor pot fi supuse tot mai devreme procesului de muls. Aceste oi pot oferi până la 169, 67 kilograme de lapte, mai mult cu 35, 89% decât kilogramele oferite de rasa Țigaie, care nu dă mai mult de 108, 77 kilograme de lapte.

ADVERTISEMENT
Tags: