Life

Cât lapte dă, de fapt, o vacă pe zi, în funcție de rasă și vârstă. Una singură are o producție zilnică de peste 50 de litri

Ce rasă de vacă produce cel mai mult lapte, într-o singură zi. Fermierii trebuie să știe că lactația ei depinde de mai mult factori externi
06.01.2024 | 18:10
Cat lapte da de fapt o vaca pe zi in functie de rasa si varsta Una singura are o productie zilnica de peste 50 de litri
Care este vaca care produce cel mai mult lapte pe zi. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Laptele de vacă este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Deși mulți optează pentru variantele din comerț pentru că sunt mai mai la îndemână, laptele natural de vacă este o adevărată comoară pentru organism.

De ce factori depinde lactația vacilor de rasă

În continuare, în zonele rurale, creșterea și îngrijirea vacilor este unul dintre cea mai cunoscută activitate în rândul fermierilor. În general, vacile sunt crescute pentru a da lapte, însă, cantitatea pe care acestea o produc diferă de rasa pe care o au.

ADVERTISEMENT

Rasa nu este singurul aspect care influențează lactația. Vacile pot da cantități diferite de lapte în funcție de vârstă, dar și de condițiile în care este crescută. Lactația se poate îmbunătăți doar dacă se ține cont de anumiți factori.

Vacile de rasă pot oferi o cantitate mare de lapte dacă sunt crescute în condiții optime. Dacă au parte de o hrănire corespunzătoare, lactația acestora poate fi uimitoare.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai cunoscute rase de vaci pentru producția de lapte este rasa Holstein. Vacile care fac parte din această rasă au un corp menit să le ajute să producă mai mult lapte decât orice altă rasă.

Care este rasa care produce cel mai multe lapte, într-o singură zi

În cazul vacilor Holstein, nu doar rasa determină lactația, ci și alimentația, condițiile în care este crescută și linia genetică. O vacă Holstein care este crescută ca la carte poate produce, într-o singură zi, 32-39 litri de lapte. Momentan, cea mai mare producție de lapte oferită de o vacă Holstein, în România este de 96.9 litri de lapte.

ADVERTISEMENT

În România, una dintre cele mai răspândite rase de vaci este rasa Bălțată cu Negru Românească. Această rasă a fost omologată în 1987 și, asemănător cu cele din rasa Holstein, aceste vaci sunt făcute pentru a oferi o cantitate mare de lapte. O singură vacă de această rasă poate produce, în medie, 50 de litri de lapte pe zi.

Vacile din rasa Jersey se remarcă și ele prin cantitatea semnificativă de lapte pe care o oferă într-o singură zi. O vacă din această rasă este productivă până la vârsta de 13-15 ani, iar media de lapte pe care o poate produce este de 30-32 de litri pe zi.

ADVERTISEMENT

La fel de mult lapte produc într-o zi și vacile din rasa Bălțata Germană. Acestea sunt recunoscute pentru laptele bogat în proteine și grăsime. Într-o singură zi, o singură vacă din această rasă poate produce între 25 și 30 de litri de lapte.

Rasa Guernsey se remarcă și ea datorită producției de lapte semnificativă. Acest lapte este bogat în vitamina A de betacaroten, în proteine și în grăsime. Producția zilnică a unei astfel de vaci este cuprinsă între 18 și 26 de litri de lapte.

ADVERTISEMENT
Tags: