News

Animalul care a trăit peste 500 de ani. A doborât toate recordurile

Ming, un exemplar de scoică oceanică, Arctica islandica, a trăit 507 ani. Este animalul care deține încă recordul de vârstă
03.03.2024 | 13:55
Animalul care a trait peste 500 de ani A doborat toate recordurile
Ming este considerat cel mai vârstnic animal descoperit în viață Sursa foto: Bangor University
ADVERTISEMENT

Un ritm de viață mai lent se află în spatele longevității celui mai bătrân animal din lume, quahogul oceanic (Arctica islandica). Este cunoscut ca fiind cea mai veche specie de animal de pe Pământ.

Animalul care a trăit peste 500 de ani

La prima vedere, un quahog oceanic este doar o scoică destul de simplă, destul de mare și rotunjită. La fel ca în cazul tuturor scoicilor, cochilia sa este alcătuită din două părți articulate numite valve care protejează părțile moi ale corpului din interior.

ADVERTISEMENT

Atunci când este proaspătă și vie, scoica oceanică este acoperită de un strat întunecat, asemănător cu pielea, numit periostracum, așa că este cunoscută și sub numele de scoică neagră sau mahon, scrie BBC Wildlife.

Quahogii oceanici mai bătrâni pot avea o grosime de peste 5 cm și o lungime de 13 cm. Cochiliile goale aruncate pe țărm sunt probabil singura șansă de a vedea un astfel de animal de aproape, deoarece animalele vii se îngroapă în sedimente la 4.500 de metri sub apă.

ADVERTISEMENT

La fel ca aproape toate scoicile, Quahogii oceanici se hrănesc prin filtrare. Aceasta presupune aspirarea apei prin sifonul lor inhalator. Un curent generat de mii de cili trage această apă în cavitatea branhială a scoicii.

Aici, cilii și mucusul rețin orice bunătăți, cum ar fi algele și materialul organic descompus. Acestea sunt apoi transmise spre gură, în timp ce surplusul de apă iese prin intermediul unui sifon exhalant separat.

ADVERTISEMENT

Dacă este nevoie, scoica își poate folosi “piciorul” scurt, butucănos și musculos pentru a face o plimbare lentă, repoziționându-se într-un loc mai bun pentru a aspira oceanul nesfârșit.

Durata de viață a quahogilor oceanici

Pe lângă faptul că este ultimul din familia sa, Arcticidae, un grup de scoici care datează din perioada jurasică, este capabil de asemenea de recorduri de longevitate.

ADVERTISEMENT

Multe populații ale acestei scoici trăiesc până la mai bine de 100 de ani, cele mai bătrâne, cu cea mai lentă creștere și cele mai mari provenind din părțile nordice ale arealului lor.

Un specimen a ajuns la știri în 2006, când a fost dragat în largul coastei Islandei de către o expediție a Universității Bangor. Acest quahog oceanic de mari dimensiuni s-a dovedit a fi cel mai vechi individ cunoscut descoperit vreodată și cel mai vechi animal de pe Pământ.

A fost poreclit Ming, deoarece dinastia chineză cu același nume se afla la putere în momentul în care moluștele s-au născut și s-au stabilit pe fundul oceanului, în urmă cu aproximativ 507 ani.

Cercetătorii au determinat vârsta lui Ming prin numărarea numărului de benzi de pe carapacea sa. Acestui tip de scoică îi crește o nouă bandă în fiecare an.

Din păcate, Ming a fost înghețat și conservat în numele științei, așa că nu avem nicio idee despre cât de bătrâne pot ajunge aceste creaturi. Știm, totuși, că animale precum quahogul oceanic prezintă un fenomen rar cunoscut sub numele de senescență neglijabilă.

Acest lucru înseamnă că ele nu par să arate niciun semn de îmbătrânire pe măsură ce înaintează în vârstă, menținându-și condiția fizică și reproductivă. Această moluscă se maturizează în aproximativ opt ani și apoi, deoarece costurile sale metabolice sunt minime și apoi pur și simplu își continuă activitatea în apele reci din nord.

ADVERTISEMENT