Life

Animalul care nu doarme niciodată. Poate fi observat și în România

Animalul care nu doarme niciodată. Este foarte inteligent și poate fi observat și în România. Lucruri interesante despre acest mamifer.
07.03.2024 | 18:54
Animalul care nu doarme niciodata Poate fi observat si in Romania
Animalul care nu doarme niciodată. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalul care nu doarme niciodată cu adevărat. Mamiferul poate fi observat și la noi în țară. Este foarte inteligent, conștient de ceea ce se petrece în jurul său.

Animalul care nu doarme niciodată și poate fi observat și în România. Curiozități interesante despre acest mamifer

Unele dintre cele mai inteligente mamifere de pe planetă sunt delfinii, care pot fi observați și la noi în țară. Există multe curiozități interesante despre aceste animale, cum ar fi faptul că sunt la fel de inteligente precum primatele.

ADVERTISEMENT

Un detaliu foarte interesant despre delfini este faptul că aceștia nu dorm niciodată. În schimb, emisferele lor cerebrale se odihnesc pe rând, lucru care le permite să fie activi tot timpul, dar și să respire.

În acest fel, pot ieși la suprafața apei pentru a respira, dar și pentru a se apăra de prădători. Delfinii nu dorm niciodată cu adevărat și, practic, o singură emisferă rămâne activă.

ADVERTISEMENT

În captivitate, s-a constatat că delfinii pot să intre în somn total. În această stare, ambii ochi sunt închiși și nu reacționează la stimuli externi. Acest comportament este influențat de lipsa prădătorilor.

De asemenea, delfinii nu au branhii, ci plămâni. Acest lucru înseamnă că au nevoie de aer pentru a putea supraviețui, motiv pentru care, în medie, ies la suprafață la aproximativ 6 minute ca să respire.

ADVERTISEMENT

Dacă este nevoie, însă, pot rămâne sub apă până la 15 minute. În cazul acesta, vor respira prin event, o gaură din creștetul capului. Această nevoie de a ieși să ia aer a dus la o mutație unică în lumea mamiferelor.

Mai exact, femela-delfin dă naștere puiului cu coada înainte. Dacă puiul ar fi expulzat cu capul înainte, atunci s-ar putea îneca, din moment ce travaliul are o durată de câteva ore.

ADVERTISEMENT

O altă informație interesantă despre delfini este faptul că aceștia trăiesc în grupuri și pot ajunge chiar și până la 1.000 de membri. Aceștia cooperează pentru a aduce hrană, dar și pentru a-și crește puii.

Delfinii comunică unii cu ceilalți prin intermediul fluierăturilor și altor sunete. Fiecare dintre ei are un fluierat specific, recunoscut de ceilalți din grup. De altfel, femela care a născut va fluiera mai multe zile, pentru ca puiul să se poată obișnui cu vocea ei.

Cât de mult trăiesc delfinii

Pentru navigare și pentru căutarea de hrană, delfinii folosesc ecolocația. Aceste mamifere sunt carnivore și obișnuiesc să consume peștii mici, crustaceele și calamarii.

Delfinii sunt curioși și jucăuși, dar și foarte sociabili. Sunt blânzi și foarte răbdători, motiv pentru care sunt folosiți în terapiile dedicate oamenilor cu dizabilități sau cu probleme psihice.

Depresia poate fi vindecată prin înotul cu delfini, însă au fost constatate îmbunătățiri și în cazul copiilor cu autism, hipoacuzie profundă sau paralizie cerebrală, notează libertatea.ro.

Delfin
Delfinii sunt unele dintre cele mai inteligente mamifere. Sursa foto: Pixabay

În plus, delfinii sunt firi altruiste și stau alături de alți delfini bolnavi, răniți sau bătrâni. Îi susțin moral și îi apără de prădători, dar îi ajută și să iasă la suprafață pentru a putea respira. În unele cazuri, au ajutat oameni aflați în pericol, dar și balene rănite.

În medie, delfinii trăiesc 17 ani. Unii delfini care au fost monitorizați de către cercetători au trăit, însă, 50 de ani. În lume există în jur de 41 de specii de delfini,

Delfinii se pot scufunda până la 500 de metri și pot sări aproximativ 6 metri în aer. Pot înota ore întregi, iar viteza lor constantă este de 25 de mile marine.

Omul și acțiunile sale reprezintă cea mai mare amenințare pentru delfini, afectați de încălzirea globală, poluarea oceanelor și de pescuitul în exces.

ADVERTISEMENT