Life

Animalul care poate trăi 500 de ani. I-a fascinat pe oamenii de știință

Creatura care poate supraviețui până la 500 de ani. I-a impresionat pe cercetătorii din lumea întreagă. Despre cine e vorba.
03.09.2023 | 10:09
Animalul care poate trai 500 de ani Ia fascinat pe oamenii de stiinta
Creatura care poate supraviețui până la 500 de ani. I-a impresionat pe cercetătorii din lumea întreagă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Animalul care poate trăi 500 de ani. I-a fascinat pe oamenii de știință. Un studiu ne arată că ajunge la dimensiuni incredibile cu toate că se dezvoltă puțin în fiecare an. Despre el se mai spune că are o greutate uimitoare.

Creatura care poate supraviețui până la 500 de ani. I-a impresionat pe cercetătorii din lumea întreagă

Creatura care poate supraviețui până la 500 de ani și care este cea mai longevivă viețuitoare de pe pământ. I-a impresionat pe cercetătorii din lumea întreagă care au declarat că este vorba de un animal vertebrat care trăiește în apă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, poate fi găsit în apele reci ale oceanelor Arctic și Atlanticului de Nord și este cunoscut drept Somniosus microcephalus, adică rechinul de Groenlanda. El aparține unei familii de rechini ”adormiți” pentru că se mișcă încet și pe furiș.

Acesta nu are spini în înotătoare și nici țesuturi dure în corp, în timp ce vertebrele sale sunt prea moi pentru a forma benzile de creștere observate la alți rechini. În general, vârsta rechinilor poate fi calculată prin numărarea acestor benzi sau datorită vertebrelor.

ADVERTISEMENT

Poate ajunge până la 7,3 metri lungime și o greutate de până la 1.200 de kilograme. E mai lung decât rechinul din specia Marele Alb (Carcharodon carcharias), care poate atinge până la 6 metri lungime. Corpul său este unul cilindric și acoperit cu solzi asemănători cu dinții.

Aceștia se numesc denticuli dermici și au rolul de a reduce forța de frecare. În plus, ajută rechinii să se miște mai ușor prin apă. Rechinii de Groenlanda pot fi negri, maro, gri sau un amestec al tuturor celor trei culori. De asemenea, pot avea și pete.

ADVERTISEMENT

Preferă să stea în cele mai adânci părți ale oceanului, la aproape 3.000 de metri adâncime, de aceea e foarte dificil de studiat. Cu toate acestea oamenii de știință au observat că rechinul nu este precum alte specii.

Rechinul de Groenlanda are între 48 și 52 de dinți în maxilarul superior și până la 50-52 de dinți în maxilarul inferior. Cei de sus sunt ascuțiți pentru a reține mai multă mâncare, iar cei de jos sunt largi și curbați în lateral pentru a tăia carnea în bucăți rotunde.

ADVERTISEMENT
Rechinul de Groenlanda
Rechin de Groenlanda văzut în anul 2007, în Nunavut, Canada. Sursa foto: businessinsider.com

Cât trăiește, de fapt, rechinul de Groenlanda

Cercetătorii din lumea întreagă încearcă să afle cât trăiește, de fapt, rechinul de Groenlanda. Un studiu realizat în urmă cu ceva vreme arată că cel mai bătrân animal din această specie avea aproximativ 392 de ani, cu o marjă de 120 de ani.

Acest lucru a dus la speculații foarte importante care spun că această creatură poate supraviețui până la 512 ani. Intervalul estimat nu a fost verificat până acum, însă există foarte mulți oameni de știință care cred că au de a face cu cea mai longevivă specie.

Mai mult decât atât, aceeași cercetare ne mai informează că rechinul de Groenlanda este foarte lent, deplasându-se cu o viteză de 2,9 km/h. De asemenea, are un metabolism lent și crește încet, doar 1 cm pe an.

Rechinul de Groenlanda, o specie văzută rar

Rechinul de Groenlanda este o specie văzută rar. Cercetătorii susțin că este un pește care nu se lasă ușor observat de oameni, motiv pentru care mai sunt multe de învățat despre stilul său de viață sau comportament.

„Acești uriași liniștiți petrec sute de ani sub ocean, rătăcind încet în apele aproape înghețate, rareori văzute de ochiul uman”, a declarat Meaghan Swintek, biolog la Universitatea California, conform Business Insider.

ADVERTISEMENT