Life

Animalul care scoate sunete unice în funcție de zona în care trăiește. E printre cele mai deștepte specii de pe Pământ

Animalul care poate scoate sunete unice în funcție de zona în care trăiește. Este considerată o specie foarte inteligentă.
26.01.2024 | 17:37
Animalul care scoate sunete unice in functie de zona in care traieste E printre cele mai destepte specii de pe Pamant
Animalul inteligent care scoate sunete în funcție de zonă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalul inteligent care scoate sunete unice în funcție de zona în care viețuiește. Este foarte întâlnit și se numără printre cele mai deștepte specii de pe întreaga planetă.

Animalul care scoate sunete unice în funcție de zona în care trăiește. A atras atenția specialiștilor

Printre cele mai inteligente specii de pe Pământ se numără corbul comun (Corvus corax), o pasăre cântătoare mare. Este în întregime neagră și se regăsește în toată emisfera nordică.

ADVERTISEMENT

La maturitate, corbul comun are între 56 și 69 cm în lungime, iar greutatea variază de la 0,69–1,63 kg. Pasărea trăiește aproximativ de la 10 la 15 ani în sălbăticie, însă unele exemplare au fost înregistrate cu o durată de viață de până la 40 de ani.

Păsările tinere obișnuiesc să călătorească în stoluri, însă vor avea propriul teritoriu mai târziu. Este una dintre cele mai mari două ciori, alături de Corbul Thick-Billed. Este, probabil, cea mai grea pasăre cântătoare. Sunt cunoscute cel puțin opt subspecii ale corbului.

ADVERTISEMENT

În general, corbul comun mănâncă insecte, fructe, cereale, animale de mici dimensiuni, dar și mâncare putredă sau chiar de la gunoi. În anumite zone, păsările au fost atât de numeroase, încât au fost considerate un organism dăunător.

La fel ca alte corvide, corbii pot să imite sunetele din mediul lor, chiar și limba oamenilor. Un obiect de interes pentru ornitologi este dat de gama largă de vocalize a acestor specii.

ADVERTISEMENT

La începutul anilor ’60, Gwinner a efectuat mai multe studii importante. S-au înregistrat 15 vocalize din 30 de categorii. Cele mai multe dintre acestea au fost utilizate pentru a comunica cu alți corbi.

Printre sunetele înregistrate se numără strigătele de urmărire, de zbor sau de alarmă. Vâjâitul aripilor și pocnetele ciocului fac parte dintre cele non-vocale. Bătăile și ciocăniturile au fost întâlnite mai mult la femele decât la masculi și sunt folosite de partenerul unui membru pentru a-l face să se întoarcă.

ADVERTISEMENT
Corb pasăre
Corbul comun. Sursa foto: Pixabay

Corbul este o specie foarte inteligentă

Strigătul tipic al corbului este “corr-corr”, cel puțin la noi în țară. Au un strigăt specific în funcție de zonă, iar vocabularul poate fi diferit. Mai mult, cunosc o fragmentare a limbajului, iar ornitologii au descoperit mai multe dialecte.

Creierul corbilor este unul dintre cele mai mari ale păsărilor, fiind o specie foarte inteligentă. Hyperpallium-ul este mare, iar aceste păsări au capacitatea de rezolvare a problemelor, dar și alte procese cognitive, cum ar fi imitatul sau înțelegerea, notează Wikipedia.

Datorită inteligenței pe care au dovedit-o de-a lungul timpului, s-au creat mai multe mituri și legende în jurul corbilor. Pasărea este capabilă de a fi îmblânzită cu ușurință, precum și învățarea unui număr imitat de cuvinte. Cvintele sunt utilizate în mod intenționat și nu ca reflex, cum este cazul papagalului.

Din cauza unor superstiții, oamenii chiar au încercat să extermine corbii. Faptul că aceste păsări consumau trupurile celor căzuți în timpul războaielor și molimelor au alimentat temerile oamenilor față de corbi, care sunt sanitari naturali.

Un alt motiv pentru care corbii sunt atât de populari este faptul că prind obiecte strălucitoare, cum ar fi bucăți de metale, cristale sau chiar mingi de golf. Unele teorii spun că fac asta pentru a impresiona alți corbi, în timp ce altele susțin că cei tineri sunt curioși de lucrurile noi și subt atrași de obiectele luminoase și rotunde, care le amintesc de ouăle de pasăre.

ADVERTISEMENT