Life

Animalul care se comportă ca o plantă în lipsa oxigenului. Este respingător, dar poate să ajute omenirea

Animalul care se comportă ca o plantă în lipsa oxigenului. Deși are un aspect respingător, poate fi foarte util pentru omenire.
15.02.2024 | 16:26
Animalul care se comporta ca o planta in lipsa oxigenului Este respingator dar poate sa ajute omenirea
Animalul care se comportă ca o plantă atunci când nu are oxigen. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Acesta este animalul care se comportă ca o plantă  în lipsa oxigenului. Oamenii de știință cercetează cum ar putea acesta să fie de folos în domeniul medical.

Animalul care are un comportament de plantă în lipsa oxigenului. Poate ajuta omenirea, chiar dacă e respingător

Pe planetă există numeroase specii de animale, unele dintre ele mai puțin cunoscute decât altele, care se pot adapta unor condiții grele. Există un animal care, deși nu are un aspect tocmai plăcut, se poate dovedi foarte util pentru știință.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre șobolanul-cârtiță golaș. Este o rozătoare cu riduri și dinții de mari dimensiuni și e capabil să reziste mai mult timp fără oxigen. În plus, animalul este imun la majoritatea formelor de cancer și nici nu simte o mare parte din dureri în corp.

Acesta poate să reziste fără oxigen până la 18 minute, în timp ce oamenii, de exemplu, pot supraviețui doar 3 – 5 minute. Atunci când nu are oxigen, șobolanul-cârtiță golaș se “transformă” în plantă.

ADVERTISEMENT

Pentru a transforma glucoza în energie, mamiferele au nevoie de oxigen. Atunci când nu primesc, celulele din creier ajung să moară. În schimb, atunci când nivelul de oxigen scade la șobolanii-cârtiță golași, nivelul de fructoză în sânge crește.

Astfel, la fel ca plantele, aceste animale metabolizează fructoza atunci când nu au oxigen. Cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au făcut studii în acest sens pentru a ajunge la această concluzie.

ADVERTISEMENT

Aceștia au pus mai mulți șobolani-cârtiță golași și șoareci în camere separate, după care au redus nivelul de oxigen. Atunci când nivelul a ajuns la zero, șoarecii au murit într-un minut.

Șobolanii-cârtiță golași au rezistat timp de 18 minute, fiind într-un fel de comă. Atunci când au primit din nou oxigen, aceștia și-au revenit complet.

ADVERTISEMENT
Șobolanul-cârtiță golaș
Așa arată șobolanul-cârtiță golaș. Sursa foto: Capturi YouTube Net Geo Wild/Colaj Fanatik

Ce planuri au cercetătorii cu aceste animale

Oamenii de știință vor să analizeze cum ar putea utiliza un astfel de model de metabolizare a fructozei pentru a-i ajuta pe cei care au atacuri cardiace, notează digi24.ro.

Atunci când se întâmplă un atac de cord, o mare parte din oxigenul care trebuie să ajungă la creier se pierde. Dacă oamenii de știință vor putea găsi o modalitate de a utiliza modelul de metabolizare pentru a putea regla nivelul glucozei, atunci ar putea fi menținute în viață celule din creier.

ADVERTISEMENT