Life

Animalul ciudat din România ajuns pe cale de dispariție. E înrudit cu câinele, hibernează și e vânat pentru blană

Animalul ciudat din România care atrage atenția oricui a ajuns pe cale de dispariție. Vorbim despre un animal înrudit cu câinele.
04.11.2023 | 20:05
Animalul ciudat din Romania ajuns pe cale de disparitie E inrudit cu cainele hiberneaza si e vanat pentru blana
Animalul ciudat din România ajuns pe cale de dispariție. Sursă foto: Pinterest, descoperă.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalul ciudat din România care e pe cale de dispariție nu poate trece neobservat. E înrudit cu câinele, hibernează și e vânat pentru blană. Pe cât de complex este, pe atât de complicat e să îl vezi în realitate.

Animalul ciudat din România ajuns pe cale de dispariție

Animalul ciudat din România despre care vorbim este enotul. El mai este numit și câine enot, dar și viezure, sau bursuc. A ajuns în România prin Rusia și face parte din familia Canidae, alături de lup, vulpe, sacal, etc.

ADVERTISEMENT

Animalul este omnivor, așa că mănâncă și fructe, dar și plante. El preferă însă o alimentație carnivoră, bazată pe insecte, șoareci, păsări, dar și broaște. De asemenea, are o lungime a corpului de până la 90 de centimetri și ajunge la 10 kilograme.

În ceea ce privește blana, enotul are o culoare între gălbui-roșcat, dar și cafeniu închis. Pe spate și pe picioare se pot observa nuanțe ceva mai închise, iar ventral cele mai deschise. Unde poate fi văzut?

ADVERTISEMENT

Animalul ciudat din România trăiește în general aproape de ape, în special în Delta Dunării. Foarte dar poate fi văzut în zone cu umiditate mai scăzute. Despre enot mai trebuie știut faptul că animalul hibernează.

Spre deosebire de alte animale însă, contează temperatura ambientală. Dacă afară nu este mai frig de -5 ° C, animalul poate rămâne activ pentru câteva zile, astfel că hibernarea nu e neapărat obligatorie.

ADVERTISEMENT

Era vânat pentru blana sa cu ani în urmă

Un alt lucru important de știut e faptul că în urmă cu mai mulți ani, în URSS, animalul era vânat pentru blana sa. Enotul are o blană cât se poate de bogată, astfel că aceasta a atras atenția multor persoane.

Animalul ciudat din România ajungea să fie crescut cu ani în urmă tocmai pentru ca mai apoi să fie vânat. Acest lucru nu se mai practică acum însă, având în vedere amenințările.

ADVERTISEMENT

De ce e pe cale de dispariție enotul? Conform descoperadeltadunarii.ro, există mai multe amenințări. Prima dintre ele ar fi faptul că vulpea, dar și șacalii, pot ucide ușor puii, iar de aici, dezvoltarea speciei este îngreunată.

Dincolo de asta, în Delta Dunării, ciobanii au mai mult acces la sălbăticie. De asemenea, unele zone, unde enotul obișnuia să ”locuiască” au fost defrișate, asfel că acest animal poate fi rar văzut acum în libertate.

ADVERTISEMENT