Life

Animalul crescut de români numai pentru export. Nu se găsește deloc în magazinele noastre. Are o carne delicioasă, gust de vânat și investiția pentru o fermă este minimă

Pasărea crescută în România doar pentru export. Nu e pe rafturile supermarketurilor, deși are o carne savuroasă și gust de vânat.
06.04.2024 | 21:30
Animalul crescut de romani numai pentru export Nu se gaseste deloc in magazinele noastre Are o carne delicioasa gust de vanat si investitia pentru o ferma este minima
Pasărea crescută în România doar pentru export. Nu e pe rafturile supermarketurilor, deși are o carne savuroasă și gust de vânat. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul crescut de români numai pentru export. Nu se găsește deloc în magazinele noastre. Are o carne delicioasă, gust de vânat și investiția pentru o fermă este minimă. Cei mai mulți proprietari au pornit afacerea cu bani din propriile buzunare.

Pasărea crescută în România doar pentru export. Nu e pe rafturile supermarketurilor, deși are o carne savuroasă și gust de vânat

Pasărea crescută în România doar pentru export. Nu e pe rafturile supermarketurilor, deși are o carne savuroasă și gust de vânat. Mii de exemplare sunt vândute în străinătate, în timp ce o mică parte ajung pe fondurile de vânătoare din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Animalul care nu se găsește în magazinele din România, dar care este la mare căutare peste hotare este fazanul. Din păcate, pe meleagurile noastre nu există în prezent niciun abator specializat în tăierea acestora.

Fazanul este crescut de mulți oameni, cea mai mare făzănarie fiind în localitatea Gherghița din județul Prahova. Aceasta funcționează de peste 40 de ani și aparține Direcției Silvice Prahova, care are pui în fiecare sezon.

ADVERTISEMENT

Ei sunt crescuți încă de când ies din ou, având nevoie de lumină și caldură. Păsările trăiesc în mediul natural. Circa 25 de mii de păsări populează câmpiile și pădurile aflate în proprietatea unor asociații vânătorești.

Cei interesați pot vâna de plăcere. Trebuie să scoată din buzunar între 10 şi 20 de euro. Cererile pentru fazani au crescut foarte mult în ultima perioadă, carnea lor fiind delicioasă și cu un gust de vânat foarte bun.

ADVERTISEMENT

Fazanii, crescuți numai pentru comercializarea peste hotare

Fazanii sunt crescuți numai pentru comercializarea peste hotare. Cea mai mare parte ajung, în general, în Ungaria și Cehia. O singură pasăre se achiziționează cu suma de 10 euro, profitul ajungând să fie foarte generos.

Printre cei mai fideli cumpărători se numărau la un moment dat și italienii. Șeful Direcției Silvice Prahova a declarat că exportul a avut și perioade în care a avut de suferit, însă lucrurile se mențin pe linia de plutire.

ADVERTISEMENT

„În anii până în Revoluție, 80, poate 90 la sută din producție mergea către export, clienți tradiționali erau italieni. Cu timpul, a scăzut și interesul acestora pentru fazanul de vânătoare. Cert este că am avut ani și mai grei.

Constat în ultimul timp o revigorare a pieței de fazani, în speță fondurile de vânătoare din țara noastră sunt interesate și mă refer la fonduri de vânătoare particulare”, a spus șeful direcției, conform gandul.ro.

Fazanii, o afacere de succes în rândul românilor

Fazanii sunt văzuți în prezent ca o afacere de succes în rândul românilor. Cei care au ferme cu aceste animale spun că încasează aproximativ 300.000 de euro. Pentru a porni un business în această direcție nu este nevoie de mulți bani.

Capitalul de start pornește de la 500 de euro. Afacerea are nevoie și de câteva dotări esențiale, printre care se numără un efectiv de 10 familii de fazani (o familie de fazani înseamnă 1 mascul și 3 femele), un incubator pentru ouă și o mică hală pentru creșterea puilor.

De asemenea, românii care vor să facă bani de pe urma fazanilor mai au nevoie de o curte de 100-150 metri pătrați în care să fie amenajate volierele (cuștile cu plasă). Un fazan adult are nevoie de aproximativ 2 metri pătrați.

ADVERTISEMENT
Tags: