Life

Animalul din România care s-a înmulțit peste măsură. Atacă fermele oamenilor și produce pagube uriașe

Animalul din România care s-a înmulțit peste măsură în ultimii ani. Această specie produce pagube mari și atacă gospodăriile.
24.04.2024 | 13:51
Animalul din Romania care sa inmultit peste masura Ataca fermele oamenilor si produce pagube uriase
Un animal din România s-a înmulțit peste măsură. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalul din România care s-a înmulțit considerabil în ultima perioadă. Această specie atacă fermele oamenilor, iar pagubele pe care le produce sunt uriașe. Este un prădător destul de agresiv.

Animalul din România care atacă fermele oamenilor și s-a înmulțit peste măsură. Specia produce pagube uriașe

Este vorba despre șacali, al căror număr a crescut destul de mult. În prezent, se estimează existența a peste 400 de exemplare. Sunt animale migratoare, care pot ataca gospodăriile oamenilor.

ADVERTISEMENT

Oamenii care sesizează prezența acestor animale trebuie să anunțe imediat autoritățile. De asemenea, crescătorii de animale sunt îndemnați să-și împrejmuiască gospodăriile, pentru ca șacalii să nu atace.

Vasile Negru, directorul Asociației Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, a spus că sunt probleme mai ales în zona Luncii Prutului. Este o zonă de frontieră, unde nu e permisă vânătoarea. Autoritățile pot interveni doar în anumite situații.

ADVERTISEMENT

“Pe raza judeţului Vaslui, noi avem râul Prut, care este apă de frontieră cu Republica Moldova. Noi gestionăm şi administrăm toate fondurile de vânătoare riverane Prutului, respectiv din albia şi albia majoră a râului.

Prutul, fiind apă de frontieră, este trasat şi are şi o fâşie de protecţie a frontierei de stat. Conform legilor române în vigoare, nu se practică vânătoarea la nicio specie pe fâşia de protecţie a frontierei de stat.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul judeţului Vaslui, Prutul are o lungime de 190 de kilometri, iar în zonă vegetaţia este specifică zonelor inundate. Noi acolo nu putem interveni cu arma de vânătoare, întrucât am încălca legea statului român.

Nu avem voie să tragem şi să utilizăm armele de foc decât conform prevederilor legale, de la fâşia de protecţie a frontierei de stat a României, 500 de metri în interior. Acolo sunt câteva zeci de mii de hectare care sunt pur şi simplu sălbatice”, a transmis Vasile Negru, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT
Șacal
Șacalul, animalul care atacă gospodăriile. Sursa foto: Pixabay

Șacalul atacă animalele din gospodării

Potrivit specialiștilor, șacalii au înaintat și în celelalte zone. Aceștia au ajuns în zona de câmpie, dar și cea de deal din Vestul și Nord-Vestul județului Vaslui.

Șacalul este o specie care migrează mult și merge 25 – 30 de kilometri pe noapte pentru a-și asigura hrana. Este o specie carnivoră și se hrănește cu cadavre și animale sălbatice.

De asemenea, s-au înregistrat cazuri în care au animalele din gospodării sau din ferme au fost atacate. Este un prădător agresiv, astfel că oamenii sunt sfătuiți să se asigure că proprietățile lor sunt împrejmuite corespunzător.

“Proprietarii de animale, în special cei care ţin ovine, bovine, caprine în extravilanul localităţilor, să-şi împrejmuiască proprietăţile unde cresc animalele cu garduri bune, sănătoase, să le securizeze, că este un bun al lor, este munca lor, să nu le lase expuse acestui prădător nemilos şi foarte, foarte agresiv”, a mai transmis Vasile Negru.

Șacalii au început să apară pe teritoriul județului Vaslui prin Lunca Prutului, după anul 2012. Vânătoarea s-a închis în Delta Dunării, printr-o hotărâre de Guvern. Șacalii s-au înmulțit atunci în progresie geometrică.

În perioada 2018 – 2019, după ce zona umedă a țării, pe teritoriul Deltei, a fost afectată de pesta porcină africană, a fost asigurată hrana permanentă pentru șacali. Astfel, numărul lor a crescut semnificativ, pentru că s-au înmulțit necontrolat.

ADVERTISEMENT