Animalul unic în Europa care și-a făcut apariția și în România. A fost filmat de o cameră montată într-un parc natural, iar imaginile sunt incredibile. Totuși, pe cât de frumos este, pe atât este de periculos.
După ce un râs a fost filmat recent în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, un alt exemplar și-a făcut apariția prin pădurile din România. Și de data aceasta, imaginile spectaculoase au fost surprinse de camerele de camerele video de monitorizare a faunei.
Videoclipul cu animalul sălbatic a fost înregistrat cu doar un sfert de oră înainte de miezul nopții la finalul lunii ianuarie, într-o pădure din Parcul Național Cheile Nerei, iar râsul ieșise la vânătoare.
Animalul pășește grațios prin zăpadă și pare desprins direct din documentare. Dar pe cât de frumos, pe atât este și de periculos, spun specialiștii. Reprezentanții Romsilva au explicat că avem de-a face cu un prădător feroce.
Râsul, văzut în România de mai multe ori, este cea mai mare felină din Europa și, în același timp, un carnivor discret, ce foarte rar poate fi surprins de oameni circulând liber prin natură.
Prezența lui în Parcul Național Cheile Nerei demonstrează faptul că acesta este un ecosistem sănătos și echilibrat, în care se poate dezvolta în siguranță. De altfel, acesta adăpostește peste 4.200 hectare de pădure seculară de fag inclusă în patrimoniul natural UNESCO.
Maiestuosul râs surprins în România, la fel ca celelalte exemplare, se deplasează fără zgomot. În fața acestui animal, prada nu are nicio șansă, deoarece atacă pe neașteptate, putând face salturi foarte mari.
Cea mai mare felină din Europa a fost înzestrată de natură cu miros și auz foarte fin. De asemenea, are o vedere foarte bună, inclusiv pe timp de noapte, atunci când de obicei iese la vânătoare, au dezvăluit reprezentanții Romsilva pe Facebook, acolo unde au distribuit și imaginile cu animalul.
„Imagini nocturne foarte frumoase cu un râs ieșit la vânătoare într-o pădure din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, filmarea fiind realizată de către o cameră de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva din cadrul parcului național”, este descrierea videoclipului publicat pe pagina oficială Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.