În România se află multe animale feroce, dar acesta pare că le întrece pe toate. Este foarte mare, agresiv și atacă subit și rapid.
De asemenea, acest animal își prinde prada printr-o deschizătură largă a gurii, iar dacă vrei să fugi de el, trebuie să știi că se deplasează cu o viteză de până 5-6 m/s.
Este vorba despre șarpele de stepă sau șarpele cu burta galbenă. Nu este veninos, dar mușcătura poate fi fatală, din cauza durerii și pierderii de sânge pe care le provoacă.
Mai este cunoscut și ca șarpele rău, iar din specia lui este considerat cel mai rapid șarpe din țara noastră. Se găsește, mai exact, în sudul Olteniei, Munteniei, Banatului, în sud-estul Moldovei și în anumite părți din Dobrogea.
Ca aspect, șarpele rău are 2 metri lungime, este cafeniu brun gălbui și are o dungă mediană longitudinală deschisă pe fiecare solz. Abdomenul său este galben.
Șarpele de stepă mai trăiește în toate locurile uscate și călduroase din sud-estul Europei, în Asia Mică și vestul Asiei. El preferă să se ascundă în tufărișuri, liziera pădurilor, în stânci cu vegetație arbustivă sau pe coastele cu loess.
Hrana lui preferată sunt: șopârlele de ziduri, gușterii, hârciogii, popândăii, șoarecii și șobolanii. Atacă atunci când este capturat sau încolțit.
Împerecherea dintre șerpii de stepă are loc în luna mai și se menține până în iulie, lună când femela depune ouă în locuri ascunse, cam 5-20 la număr.
În prima jumătate a lui septembrie apar puii. Perioada de supraviețuire a unui șarpe de stepă, în mediul său natural, poate ajunge până la 7 ani.
În cazul în care te-a mușcat un șarpe, trebuie neapărat să suni la 112. Până la sosirea echipajelor medicale, trebuie să ții partea afectată cât mai imobilă și să nu intri în panică.
De asemenea, încearcă să-ți amintești ce fel de șarpe te-a mușcat, astfel încât să-l poți descrie medicilor, ca să-ți aplice tratamentul corespunzător. Nu sunt recomandate gesturi precum: compresurile cu apă rece, să încercăm să sugem veninul din mușcătură sau să tăiem rana pentru a curge veninul.