Care este animalul din România pe care e posibil să nu-l vezi niciodată? Este un animal extrem de rar, iar numărul populației sale este într-o reală scădere. Asta spun specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDD).
Despre ce animal este vorba și unde se găsește acesta? Poate nu știai, dar există câteva exemplare de hamster românesc ori dobrogean. Trei dintre acestea au fost găsite deja în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
A durat trei ani pentru ca această descoperire să fie făcută, mai arată sursa citată. Specialiștii au folosit numeroase metode clasice, astfel încât să poată să prindă astfel de exemplare. Ce se știe despre hamsterul din România, sau hamsterul dobrogean?
Se pare că răspândirea lor în țara noastră este una limitată. De asemenea, ei se găsesc doar în anumite zone, în special în Deltă, ori în Dobrogea. Ei mai pot să trăiască și în zone înalte din Munții Măcinului, mai arată sursa citată.
“Hamsterul românesc sau hamsterul dobrogean. Mesocricetus newtoni este unul dintre cei patru reprezentanţi ai genului Mesocricetus, fiind un endemit pentru sud-estul Europei, unde este prezent numai în România şi Bulgaria, în zone joase de-a lungul malului drept al Dunării inferioare.
Aşa cum sugerează şi numele vernacular, răspândirea în România este limitată la teritoriul Dobrogei unde este semnalat în majoritatea tipurilor de unităţi de relief, de la Câmpia aluvionară a Dunării, zona perimetrală a Deltei, Platoul central al Dobrogei, şi până în zonele mai înalte din Munţii Măcinului”, a mai transmis Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”.
Cum arată acești hamsteri din România? Au botul rotunjit, iar ochii sunt mici și rotunzi. De asemenea, au coada foarte scurtă, iar la fel sunt și picioarele. Se poate spune că hamsterul dobrogean arată precum un șoarece mai mare, dar cu o blană catifelată.
Culoarea este cenușiu cafenie, iar pe spate cenușiu gălbuie. Totodată, în partea laterală a corpului mai există trei pete extrem de vizibile, iar pe piept o culoare neagră. Urechile hamsterului dobrogean sunt rotunde și au culoarea gri cenușiu.
Unde îl poți vedea și când? Specialiștii spun că acesta umblă în special noaptea și nu se ascunde deloc. Încă de la primele ore după asfințit și până dimineața este extrem de activ. În general se refugiază în livezi, ori în viile oamenilor.
Adoră terenurile cu leguminoase și habitatele uscate de stepă. Mai trebuie spus însă că hamsterul dobrogean hibernează din luna octombrie până în luna martie. Se trezește periodic pentru a consuma rezervele adunate vara și toamna, iar perioada de hibernare variază în funcție de temperatură.
Astfel, sunt șanse mari să nu vezi niciodată acest animal din România, având în vedere cât de pretențios este. Referitor la cei trei hamsteri descoperiți de specialiști, aceștia urmează a fi eliberați.