România este pe locul trei în Uniunea Europeană și pe patru în Europa la creșterea de oi. De fapt, avem o oaie la doi români, mult mai bine decât în alte țări, dar cu toate acestea, majoritatea exemplarelor ajung la export.
România are o istorie îndelungată în creșterea oilor, iar țara noastră este chiar cunoscută pentru asta. De fapt, datele Eurostat au arătat că în anul 2019 România era a patra țară din Europa și a treia din Uniunea Europeană la populația de ovine.
În urmă cu doi ani, în țara noastră existau 10,4 milioane de ovine. În același timp, la nivelul Uniunii Europene existau 59,5 milioane de capete de ovine. În traducere, acest lucru înseamnă că 17% dintre toate oile Uniunii Europene sunt în România.
Cifrele impresionante nu fac altceva decât să demonstreze că această industrie este foarte importantă pentru economia țării. Majoritatea exemplarelor ajung la export, iar numărul a crescut semnificativ în ultimele trei decenii, de 15 ori în 2022 față de 1990.
În ciuda așteptărilor, românii nu consumă atât de multă carne de oaie. De obicei, o fac în preajma Paștelui, atunci când o folosesc în diferite rețete, dar pe parcursul anului nu sunt atât de interesați. În anul 2021, consumul mediu anual de ovine și caprine era de 2,7 kilograme.
Subiectul a fost atins și de ministrul Florin Barbu, la o întâlnire cu crescătorii de ovine din România. Atunci, acesta a explicat că își dorește ca sectorul să fie explorat și mai mult pe viitor.
În prezent, România este depășită doar de două țări când vine vorba despre producerea de carne de oaie, respectiv Grecia și Spania. Însă, am depășit Italia, Portugalia, Franța, Bulgaria și Ungaria.
„Dumneavoastră știți foarte bine ce aveți de făcut, pentru că faceți această activitate de atâta timp, eu îmi doresc să venim cu pârghiile instituționale necesare pentru a ajuta sectorul ovin să crească și să se dezvolte.
Reprezentați un sector important, ce ocupă locul 3 în Europa, după Spania și Grecia, raportat la efectivele de animale. De-a lungul timpului, efectivele au crescut, de aceea trebuie să promovăm sectorul și să-l dezvoltăm pentru a ajunge cu oaia românească pe piețele europene și internaționale”, a declarat ministrul Florin Barbu, conform universulargesean.ro.