Un animal din România crescut în cantități industriale este mâncat doar ocazional de români. Deși are un gust deosebit, iar carnea sa este bogată în vitamine și în minerale, iată că mare parte din producție merge la export.
Animalul pe care românii în cresc în cantități industriale, dar în consumă ocazional este mielul. Carnea de miel are un gust deosebit și de asemenea, e bogată în vitamine și în minerale.
Chiar și așa, ea nu este consumată atât de des precum carnea de porc, ori carnea de pui. Și chiar ciobanii recunosc că o mare parte din producție merge către export. Vorbim despre un procent de 70%.
„Mergem destul de bine pe România. În perioada de după Paşti e exportul. Şi el merge destul de bine în ultimii ani. 30% rămân pe România. 70% se duc la export”, a dezvăluit ciobanul Vasile Vingărzan, conform observatornews.ro.
Și se pare că într-adevăr, românii și-au cam pierdut interesul pentru carnea de miel. Nu e clar dacă de vină sunt prețurile pentru un kilogram. Amintim că anul trecut, înainte de Paște, carnea de miel se vinde pentru nu mai puțin de 65 de lei. Existau însă și locuri unde prețul pentru un kilogram era de aproape 45 de lei.
Oricum ar fi, interesul românilor a scăzut. Chiar și așa, nu puțini sunt cei care sunt deranjați de faptul că o mare parte din producție merge către export. De cealaltă parte, producătorii au o altă variantă.
Aceștia profită de faptul că în țările arabe carnea de miel este apreciată. Totodată, aici puterea de cumpărare este mai mare, astfel că profitul va fi și el consistent. Se pare că cel mai căutat tip de carne de miel este cel de Ţurcană, o rasă mixtă foarte apreciată în țările arabe.
Iar deși interesul românilor a scăzut, e de așteptat ca prețul pentru carnea de miel să crească din nou înainte de Paște. Să nu uităm că până la urmă e alimentul vedetă din diferite rețete. Iar deși acest animal e crescut în cantități industriale, producătorii vor să compenseze anumite pierderi.
Animalul crescut în cantități industriale în România vine și cu o mulțime de beneficii. Câte persoane știu, de fapt, cât de sănătoasă este carnea de miel? În primul rând carnea de miel, deși este una slabă, are o mulțime de elemente nutritive.
Spre exemplu, o bucată de 85 de grame de miel gătit conține nu mai puțin de 25 de grame de proteine. Totodată, aceeași cantitate e bogată în potasiu, dar și în vitamina B12.
Dincolo de asta, carnea de miel conține fier, magneziu, acizi grași Omega 3, dar și seleniu. Un aspect important este însă că acest tip de carne trebuie consumat cu grijă.
Deși vorbim despre o carne slabă, aceasta are și grăsimi saturate. Mai departe, poți avea probleme cu colesterolul. O poți include într-adevăr în dieta ta, însă medicii ne recomandă să o consumăm doar de câteva ori pe săptămână.