Life

Animalul rar care a fost filmat în România. Oamenii au rămas fără cuvinte la apariția lui. Specia nu a mai fost văzută în zonă de 200 de ani

Vietatea unică observată pe teritoriul țării noastre. Mulți și-au pierdut vorbele, creatura nefiind văzută în ultimii 200 de ani.
24.06.2023 | 21:00
Animalul rar care a fost filmat in Romania Oamenii au ramas fara cuvinte la aparitia lui Specia nu a mai fost vazuta in zona de 200 de ani
Vietatea unică observată pe teritoriul țării noastre. Mulți și-au pierdut vorbele, creatura nefiind văzută în ultimii 200 de ani. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Animalul rar care a fost filmat în România. Oamenii au rămas fără cuvinte la apariția lui. Specia nu a mai fost văzută în zonă de 200 de ani. Mamiferul are o lungime medie a corpului și poate ajunge până la 90 de cm.

Vietatea unică observată pe teritoriul țării noastre. Mulți și-au pierdut vorbele, creatura nefiind văzută în ultimii 200 de ani

Vietatea unică observată pe teritoriul țării noastre a fost descoperită în golful Cerna din Orșova. Mulți și-au pierdut vorbele când au văzut filmarea cu creatura care nu a mai ieșit la iveală în ultimii 200 de ani. Acesta este castorul, fiind supranumit inginerul ecosistemelor.

ADVERTISEMENT

Aceste mici rozătoare sunt recunoscute pentru ingeniozitatea de care dau dovadă atunci când își construiesc habitatele. Ele sunt realizate pentru a reține apa, dar au și zone umede destul de extinse, aspecte necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climatice.

Filmarea distribuită pe Facebook îl arată pe castor în timp ce stă pe uscat, pe un ponton. Mamiferul roade la un moment dat o roată de cauciuc, internauții fiind impresionați de frumusețea sa, dar și pentru că nu a fost deloc agresiv.

ADVERTISEMENT

„Uite ce frumos e”, „Fii atent că nu fuge”, „E obosit săracul”, „Și speriat”, sunt câteva dintre reacțiile pe care le au oamenii care au observat castorul în Orșova. Reacțiile lor se aud în videoclipul din mediul virtual.

„Ar trebui să-l lăsați în pace. Tot din cauza omului a dispărut. Suntem cea mai spurcată rasă de pe pământ. Mă mir cum de mai trăim. Nu știm să prețuim deloc natura”, a scris cineva în comentarii.

ADVERTISEMENT

„Și în insula mare a Brăilei există această specie”, „Ocrotiți specia”, „E mai inteligent decât multe exemplare din speciii așa zis mai evoluate. Protejați-l și ajutați colonia să se înmulțească”, sunt alte mesaje venite din partea oamenilor.

Castor, pe cale de dispariție

Castorul este un mamifer pe cale de dispariție atât în țara noastră, cât și în Europa. Specia este protejată de lege pentru că aproape nu a mai fost văzută încă de la începutul secolului al XIX-lea din cauza vânatului excesiv.

ADVERTISEMENT

Oamenii l-au capturat pentru blană, dar și pentru castoreum, care în urmă cu multă vreme era folosit în industria parfumurilor. În România ICAS Brașov a pus bazele un proiect de reintroducere în anul 1998, pe cursurile râurilor Olt, Mureş şi Ialomița.

În 2010 castorii au migrat fără nicio intervenție umană până în Delta superioară. Acest fenomen se înscrie în tendința generală a revenirii speciei, dar și a altor 36 de mamifere și păsări pe tot cuprinsul Europei.

ADVERTISEMENT