News

ANM a actualizat codurile de vreme rea, aproape toată ţara se află sub avertizări. Unde sunt anunțate ninsori viscolite

ANM a prelungit codurile de vreme rea. Vor fi intensificări ale vântului, viscol și ninsori în cea mai mare parte a țării.
23.12.2023 | 12:20
ANM a actualizat codurile de vreme rea aproape toata tara se afla sub avertizari Unde sunt anuntate ninsori viscolite
ANM a actualizat codurile de vreme rea. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a actualizat codurile de vreme rea, sâmbătă dimineața, toată țara fiind sub avertizări. Vorbim de un cod galben și un cod portocaliu, valabile în majoritatea județelor țării.

ANM a actualizat codurile de vreme rea

Codul galben este valabil din această dimineață, de la ora 10:00, până la data de 24 decembrie, ora 03:00. Potrivit meteorologilor, în acest interval vor fi intensificări ale vântului în aproape toată țara. De asemenea, la munte va ninge moderat cantitativ, în timp ce în Maramureș și Transilvania vor fi ninsori viscolite.

ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie anunță că, cel mai probabil, în urma ninsorilor se va depune un nou strat de zăpadă. Totodată, ninsori viscolite vor fi și în Moldova, Crișana și Banat, dar pe arii restrânse.

„Vor fi intervale în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…60 km/h. Pe parcursul zilei în Oltenia, Muntenia și Transilvania local vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la munte vor fi viteze de 90…100 km/h”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT
ANM a actualizat codurile de vreme rea. Hartă ANM
ANM a actualizat codurile de vreme rea. Foto captură Meteo România

Codul portocaliu va fi valabil în același interval de timp, 23 decembrie, ora 10:00 – 24 decembrie, ora 03:00. Vizate sunt zonele înalte ale Carpaților Meridionali și Occidentali, aici unde va fi viscol puternic, iar vântul va avea rafale de peste 110…120 km/h.

Vremea rea va ține până în dimineața de Crăciun

Însă, România nu scapă de avertizări meteorologice nici în Ajunul Crăciunului. Pe 24 decembrie, de la ora 03:00, respectiv ora 20:00, intră în vigoare alte atenționări cod galben și portocaliu. Prima dintre atenționări va fi în vigoare până în dimineața zilei de Crăciun, pe 25 decembrie la ora 10:00.

ADVERTISEMENT

Mai exact, sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei vor fi sub cod galben de intensificări ale vântului. Mai mult, în zonele montane și local în Transilvania va ninge viscolit și se vor înregistra precipitații mixte.

Alte două coduri portocalii vor întra în vigoare pe 24 decembrie la ora 03:00, respectiv la ora 20:00, urmând ca ultimul dintre acestea să fie valabil până pe 25 decembrie, la ora 10:00. Conform ANM, va fi viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali (la peste 1500 m), dar și a Carpaților Orientali.

ADVERTISEMENT
ANM a actualizat codurile de vreme rea. Hartă ANM (1)
ANM a actualizat codurile de vreme rea. Foto captură Meteo România

„Luni, 25 decembrie, vântul va continua să prezinte intensificări, local în nord-vest, centru, est și sud-est, precum și la munte” au adăugat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

ADVERTISEMENT