News

Furtuna Pia, care a făcut prăpăd în Europa, ajunge în România. ANM a emis cod galben și cod portocaliu de viscol și vânt puternic. Alertă de vreme rea în toată țara

Vești proaste, de la meteorologi. Furtuna Pia, având forța unui uragan, se îndreaptă către România și aduce cu ea fenomene extreme.
21.12.2023 | 10:26
Furtuna Pia care a facut prapad in Europa ajunge in Romania ANM a emis cod galben si cod portocaliu de viscol si vant puternic Alerta de vreme rea in toata tara
Furtuna Pia aduce ninsori și viscol, în România, după ce a măturat Europa / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După câteva zile de temperaturi mai ridicate față de media acestei perioade, vremea se strică, iar meteorologii avertizează că vom avea parte de episoade mai severe.

Furtuna Pia se instalează în România, până în ajunul Crăciunului

Acestea se datorează unui fenomen care a făcut deja prăpăd în Europa de Vest, iar acum se îndreaptă spre țara noastră. Furtuna Pia, așa cum a fost botezată, aduce rafale de vânt de până la 100 de kilometri la oră, lapoviță și ninsori. Furtuna va ajunge în România, în cursul zilei de joi.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că Furtuna Pia va avea două fronturi, care vor traversa, succesiv, teritoriul României. Primul dintre ele se va face simțit începând de joi seara și până vineri și va aduce cu el precipitații mixte și ninsori, în special în zonele mai înalte din Maramureș și în nordul Transilvaniei.

Temperaturile vor coborî destul de mult, iar vineri sunt așteptate averse de ninsoare la munte și, local, în nordul și centrul țării.

ADVERTISEMENT

Avertizare de viscol, în aproape toată România

În acest weekend, ninsorile se întețesc, astfel că în ajunul Crăciunului, aproape întreaga țară va fi sub avertizare de cod galben și cod portocaliu de viscol puternic.

Conform ANM, în cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei se vor înregistra intensificări ale vântului cu până la 60 de km/h, iar în zonele montane vor fi rafale de 80 – 100 km/h.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste zone, un cod portocaliu de vreme extremă va fi emis, începând de vineri, ora 18:00, până duminică, ora 10:00. Intervalul coincide cu cel de-al doilea front al furtunii Pia, potrivit meteoradar.ro.

Furtuna Pia a făcut dezastru în Europa

Furtuna Pia și-a făcut deja simțită în Europa. De exemplu, în Olanda, peste 200 de zboruri au fost anulate, iar alte curse au fost întârziate din cauza vremii nefavorabile.

ADVERTISEMENT

În Danemarca, Germania, Slovacia sau Elveția, meteorologii au emis un cod portocaliu de vânt extrem. În Olanda, a intrat în vigoare un cod roșu de inundații.

După ce furtuna va trece de România, se așteaptă ca vremea să revină la normal. Astfel după Crăciun, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale, în acest interval.

ADVERTISEMENT
Tags: