ADVERTISEMENT
News

ANM a emis cod galben de ploi și fenomene extreme. Care sunt zonele afectate

Autor: Traian Terzian | 04.06.2020 | 12:29
ANM a emis cod galben de ploi și fenomene extreme. Care sunt zonele afectate
ANM) a emis un cod galben de ploi și fenomene extreme pentru mai multe zone din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ploi și fenomene extreme pentru mai multe zone din țară.

ADVERTISEMENT

ANM a emis cod galben de ploi și fenomene extreme

Conform avertizării cod galben emisă de ANM, va exista o instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ pentru ziua de joi, 4 iunie, între orele 12:00 și 22:00.

”În Maramureș, Crișana și local în Transilvania precum și în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Meteorologii avertizează că vor fi instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse torențiale, cantități de apă ce vor depăși 25…35 l/mp, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Instabilitatea crește riscul apariției tornadelor

Vremea capricioasă de la finalul lunii mai va continua și la startul primei luni de vară din punct de vedere calendaristic. Partea pozitivă e că temperaturile ne vor aminti de sezonul cald, deși ploile nu ne vor ocoli.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că este posibil ca vara acestui an să se mențină în tendința de creștere a temperaturilor, în condițiile în care 2019 a fost cel mai călduros an în România din istoria măsurătorilor meteo.

În jumătatea de sud a ţării instabilitatea va fi extrem de mare şi crește riscul apariției tornadelor. Fenomenele extreme vor fi însoţite de vânt puternic, ploi torențiale și grindină de mari dimensiuni, iar vremea va fi în scădere.

ADVERTISEMENT

ANM a anunțat că în săptămâna 1-8 iunie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi deficitar în cea mai mare parte a țării. Excepție va face sud-estul țării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale ale perioadei.

La munte, vremea va intra într-un proces de creștere treptată, astfel că valorile diurne mediate regional se vor situa între 12 și 18 grade, iar cele nocturne între 6 și 10 grade.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!