News

ANM, noi alerte cod portocaliu și galben de furtuni puternice. Urmează vijelii, grindină și ploi torențiale. Update

Specialiștii de la ANM au emis noi alerte cod portocaliu și galben de furtuni puternice pentru următoarele ore. Urmează vijelii, grindină și ploi torențiale în mai multe zone.
18.08.2021 | 10:15
ANM noi alerte cod portocaliu si galben de furtuni puternice Urmeaza vijelii grindina si ploi torentiale Update
ADVERTISEMENT
18-08-2021
07:15

ANM, noi alerte cod portocaliu și galben de furtuni puternice, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineața, două noi alerte, cod portocaliu și cod galben, de fenomene severe.

Primul cod, cel mai periculos, va intra în vigoare la ora 14.00 și va expira joi dimineața la ora 6.00. Conform avertizării, în nordul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, precum și local în Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice.

Vor fi și rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

ANM cod portocaliu furtuni. Sursa foto: meteoromania.ro

În intervalul 18 august, ora 10:00 – 19 august, ora 08:00, în vigoare a intrat un cod galben. Vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină.

Astfel de fenomene vor fi pe parcursul zilei de miercuri (18 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și în nord-estul Olteniei, iar în noaptea de miercuri spre joi (18/19 august) și în Dobrogea. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

ANM face precizarea că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) păstrează în vigoare avertizările cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Până joi dimineața la ora 10.00, România continuă să se afle sub un front atmosferic care va genera fenomene severe, specifice sezonului cald.

ADVERTISEMENT

Nu vor lipsi din peisaj furtunile violente, vijeliile puternice, căderile de grindină și ploile torențiale. Se pot acumula cantități mari de apă, de până la 50-60 l/mp.

Alerte de furtuni puternice în următoarele ore. ANM anunță vijelii, grindină și ploi torențiale

Până la ora 10:00, miercuri, o alertă de vreme severă de tip cod galben vizează majoritatea județelor din țară.

ADVERTISEMENT

Conform ANM, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50…60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, ploi torențiale și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Un cod galben de furtuni, în vigoare de miercuri

După ora 10.00, Administrația Națională de Meteorologie anunță mutarea fenomenelor severe în zonele din centrul, sudul, sud-estul țării.

Până joi dimineața la ora 10.00, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Specialiștii ANM subliniază faptul că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Cum va fi vremea în București

Nici Capitala nu va fi ocolită de furtuni. Meteorologii anunță o zi de miercuri în care maximele vor scădea, iar ploile de vară vor apărea în peisaj.

Valorile termice vor fi în scădere față de ziua precedentă, astfel maxima va fi de 30…32 de grade, iar minima de 15…17 grade. În special după orele amiezii, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor fi mai însemnate, avertizează cei de la ANM pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT