News

ANM, avertizare cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi descărcări electrice. Ce regiuni vor fi afectate

Cod galben de vreme rea. Avertizarea ANM e în vigoare până la ora 22:00.
10.07.2021 | 11:21
ANM avertizare cod galben de ploi torentiale vijelii si descarcari electrice Ce regiuni vor fi afectate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă alertă de vreme severă în țara noastră.

Meteorologii au anunțat un cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi descărcări electrice, care intră în vigoare de sâmbătă, ora 12:00, şi va fi valabil până la ora 22:00, conform Observatornews.

ADVERTISEMENT

Fenomene vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit ANM, în intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi pe alocuri grindinî.

ANM, avertizare cod galben. Mai multe regiuni din țară vor afectate

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că regiunile afectate sunt: zona Carpaţilor Occidentali, sudul Banatului şi sud-vestul Transilvaniei, precum şi local în Carpaţii Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali.

ADVERTISEMENT

În aceste locuri se vor semnala averse torenţiale, descãrcãri electrice, vijelii şi pe alocuri grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi 20…40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul Banatului, Crişanei, Maramureşului, precum şi în nordul şi vestul Transilvaniei, dar pe arii mai restrânse.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic se va menţine ridicat în acest weekend pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptămânii viitoare se va mari și se va extinde.

Meteorologii de la ANM au emis și prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 12 iulie – 9 august.

ADVERTISEMENT

De luni, 12 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări. În același interval de timp, vor cădea precipitații peste norma perioadei, în special în vest, sud-vest și la munte, susțin specialiștii.

Conform specialiștilor, situația meteorologică va fi variată. Disconfortul termin va rămâne foarte ridicat în multe momente. Ne vom confrunta atât cu valori specifice sezonului cald, dar și cu ploi abundente.

În unele zone din țară, în fiecare din cele patru săptămâni de estimare, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță cantități excedentare de precipitații.

ADVERTISEMENT