News

ANM, avertizări cod portocaliu și galben de furtuni puternice. Zonele afectate de vijelii și ploi abundente. Update

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineață, noi alerte cod portocaliu și galben de furtuni și ploi abundente pentru mai multe județe din sudul țării.
07.07.2022 | 08:12
ANM avertizari cod portocaliu si galben de furtuni puternice Zonele afectate de vijelii si ploi abundente Update
Cod roșu de furtuni și ploi abundente emis de ANM. Mai multe localități din sudul țării sunt vizate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
07-07-2022
07:16

ANM, alerte cod portocaliu și galben de furtuni puternice. Mai multe județe afectate

Două alerte cod galben și cod portocaliu de furtuni și ploi însemnate au intrat în vigoare la ora 10.00. Acestea sunt valabile până joi seara la ora 21.00.

Conform codului galben, în intervalul menționat, local în Muntenia va ploua însemnat cantitativ. În nordul și estul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare (cu precădere în Muntenia), cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40 l/mp.

Codul portocaliu vizează județele Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu. Aici va ploua abundent, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35…50 l/mp, anunță ANM.

Mai multe localități din sudul țării sunt vizate, joi dimineață, de o alertă de ploi însemnate cantitativ și furtuni.

Cod roșu de furtuni și ploi abundente emis de ANM. Mai multe localități din sudul țării sunt vizate

Specialiștii ANM au emis o avertizare meteo cod roşu – nowcasting de ploi torenţiale în zeci de localităţi din sudul ţării.

ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, sunt așteptate averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp și frecvente descărcări electrice. În zonele avertizate, în ultima oră s-au acumulat peste 40 l/mp.

Lista zonelor afectate de avertizarea meteo cod roşu cuprinde localități din două județe:

Județul Giurgiu: Mihăilești, Ghimpați, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucșani, Letca Nouă, Singureni, Grădinari, Clejani, Mârșa, Iepurești, Bulbucata.

ADVERTISEMENT

Județul Teleorman: Videle, Orbeasca, Botoroaga, Călinești, Blejești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Băbăița, Mereni, Olteni, Vedea, Frăsinet, Rădoiești, Cosmești, Talpa, Scurtu Mare, Drăgănești de Vede, Drăcșenei, Săceni, Moșteni, Necșești, Purani, Sfințești, Crevenicu, se arată pe site-ul ANM.

Majoritatea regiunilor, sub cod portocaliu și galben de furtuni până la ora 12.00

Până joi, la ora 12.00, majoritatea județelor țării sunt vizate de două alerte cod portocaliu și galben de furtuni, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate zone sunt jumătatea de nord a Moldovei, Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei.

Aici vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Conform codului galben, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

Va ploua și în Capitală. ANM anunță că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă în medie de 10…15 l/mp; în unele cartiere se pot depăși 30…35 l/mp.

ADVERTISEMENT