News

ANM, noi alerte cod portocaliu și galben de instabilitate. Zonele lovite de furtuni violente. Update

ANM a emis, marți, noi avertizări cod portocaliu și cod galben de furtuni puternice. Mai multe zone vor fi lovite de aceste fenomene severe.
20.07.2021 | 21:48
ANM noi alerte cod portocaliu si galben de instabilitate Zonele lovite de furtuni violente Update
ADVERTISEMENT
20-07-2021
18:48

Avertizări nowcasting de cod galben de furtuni

ANM a emis două avertizări de cod galben de furtuni. Prima este valabilă în seara zilei de 20 iulie, până la ora 22:00.

În localitățile Ineu, Șiria, Pâncota, Sebiș, Târnova, Bocsig, Buteni, Beliu, Seleuș, Almaș, Tauț, Bârsa, Dieci, Chisindia, Cărand, Șilindia, din județul Arad, se vor semnala verse care vor depăși 20-25 l/mp, descărcări electrice, vijelie și izolat grindină de mici dimensiuni.

A doua avertizare este valabilă până la ora 22:15. În localitatea Sacu din Județul Caraş-Severin, dar și în Lugoj, Coșteiu, Nădrag, Gavojdia, Traian Vuia, Fârdea, Criciova, Bârna, din județul Timiș, se vor semnala averse care vor depăși 20-25 l/mp, descărcări electrice, vijelie și izolat grindină de mici dimensiuni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, noi alerte cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Până în noaptea de marți spre miercuri, majoritatea zonelor vor fi lovite de furtuni violente, vijelii, descărcări electrice și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni de la ANM. Zonele afectate de fenomene extreme

Codul portocaliu intră în vigoare la ora 10:00 și va expira miercuri, la ora 03:00. În acest interval, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului și a zonei montane, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 30-50 l/mp și, izolat, de 60-80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor de la ANM, în același interval de timp va fi în vigoare și un cod galben de instabilitate atmosferică.

Conform alertei, în cea mai mare parte a țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor raporta căderi de apă de până la 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

ADVERTISEMENT
Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni de la ANM. Zonele afectate de fenomene extreme. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM, informare meteorologică de instabilitate

După ce alertele cod portocaliu și cod galben vor expira, în vigoare va fi o informare meteo de instabilitate accentuată.

Conform specialiștilor ANM, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, mai ales după-amiaza și seara, local în zona de munte, precum și în nord-estul, centrul și sud-estul țării.

ADVERTISEMENT

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…45 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că va actualiza prezentul mesaj. Asta înseamnă că sunt posibile noi coduri de vreme severă.

ADVERTISEMENT