News

ANM, o nouă alertă cod roșu de furtuni și ploi abundente. Zonele în care vremea severă va face ravagii

Un cod roșu de furtuni violente și ploi abundente a fost emis de ANM. Meteorologii anunță încă 24 de ore de fenomene severe în mai multe zone.
16.06.2023 | 10:25
ANM o noua alerta cod rosu de furtuni si ploi abundente Zonele in care vremea severa va face ravagii
Alertă cod roșu de furtuni puternice și ploi abundente de la ANM. Zonele lovite de fenomenele extreme. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineață, un nou cod roșu de furtuni și ploi abundente. În paralel, meteorologii au anunțat și avertizări cod portocaliu și cod galben.

Alertă cod roșu de furtuni puternice și ploi abundente de la ANM. Zonele lovite de fenomenele extreme

Conform ANM, avertizarea cod roșu este valabilă în intervalul 16 iunie, ora 12:00 – 17 iunie, ora 12:00. Sunt prognozate în aceste 24 de ore averse torențiale și abundente în Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara.

ADVERTISEMENT

În județele Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara, vor fi averse torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat vor depăși 80 l/mp”, precizează ANM.

O altă avertizare, de această dată cod portocaliu, este valabilă în intervalul 16 iunie, ora 10:00 – 17 iunie, ora 12:00. Alerta vorbește de instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă.

ADVERTISEMENT

În jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaților Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină.

Tot în aceste regiuni, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp, se mai arată în comunicatul celor de la ANM.

ADVERTISEMENT

Vineri, la ora 10.00, a intrat în vigoare o avertizare cod galben. Până sâmbătă, 17 iunie, ora 12:00, este anunţată instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta vizează Crișana, nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei.

În aceste zone, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, precizează ANM.

ADVERTISEMENT
Cod roșu furtuni ANM
Cod roșu furtuni ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

ANM a emis și obișnuita prognoză specială pentru Capitală. Aici, vremea încă nu va pune probleme. Va fi cald, iar cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară și în cursul nopții. Atunci vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade, se mai arată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

ADVERTISEMENT