News

ANRE a pierdut un proces de 1 milion de euro cu fostul președinte. Instituția care reglementează prețul la energie a plătit salarii fără bază legală

Niculae Havrileț, un nume greu din domeniul energiei, a câștigat procesul cu ANRE, care i-a cerut despăgubiri de aproape 1 milion de euro, prejudiciu creat în perioada în care era președintele instituției.
21.07.2022 | 10:03
ANRE a pierdut un proces de 1 milion de euro cu fostul presedinte Institutia care reglementeaza pretul la energie a platit salarii fara baza legala
Niculae Havrileț, fost șef la ANRE, a fost chemat în instanță de instituția pe care a condus-o / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta, Facebook ANRE
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a reușit nici acum să recupereze un prejudiciu de aproape 1.000.000 de euro, descoperit în urmă cu 8 ani, cu ocazia unui control al Curții de Conturi. ANRE încearcă să obțină suma respectivă de la Niculae Havrileț, președinte al instituției în perioada iunie 2012 – octombrie 2017, însă acțiunile în instanță împotriva acestuia au fost respinse pe linie.

Curtea de conturi: Ordinele președintelui ANRE trebuiau publicate în Monitorul Oficial

La mijlocul lunii iunie, Niculae Havrileț a câștigat procesul cu ANRE și în faza de apel, după ce anterior, îl câștigase pe fond. Decizia nu este încă definitivă și poate fi atacată de oricare din părți, în 30 de zile de la data comunicării.

ADVERTISEMENT

Tot scandalul a început în 2014, când Curtea de Conturi a constatat că este o problemă legată de plata salariilor membrilor Comitetului de Reglementare și personalului angajat al ANRE. Mai exact remunerarea acestor categorii de personal se face printr-un act administrativ cu caracter normativ, însă cele ordine semnate de președintele ANRE de la acea dată, care stabileau modul de remunerare, nu au fost publicate în Monitorul Oficial, deci nu au avut bază legală.

De aici a reieșit un prejudiciu de 4,57 milioane lei (în jur de 1 milion de euro la momentul respectiv), despre care Curtea de Conturi a consemnat că trebuie recuperate în condițiile legii.

ADVERTISEMENT

ANRE a contestat măsurile în cadrul Comisiei de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi, însă contestația a fost respinsă. În paralel, autoritatea a promovat o acțiune în contencios la care judecătorii Curții de Apel i-au dat câștig de cauză. Curtea de Conturi a făcut recurs, iar în 2018, ANRE a luat la cunoștință că trebuie să pună în aplicare măsurile Curții de Conturi, decizia fiind definitivă.

Prejudiciul i-a fost imputat lui Niculae Havrileț, fost președinte ANRE. În paralel, 270 de angajați au fost puși să dea banii înapoi

La acel moment, lui Niculae Havrileț îi încetase mandatul, dar s-a trezit cu un proces pe rol, în care i se cerea acoperirea întregului prejudiciu. În paralel, ANRE a chemat în instanță peste 270 de angajați care încasaseră ilegal salariile, chiar dacă nu din vina lor.

ADVERTISEMENT

Ambele acțiuni au fost respinse în prima fază de judecată pe motiv că cererea ANRE a depășit termenul de prescripție. Mai exact, judecătorii au stabilit că termenul de prescripție a început să curgă de la data punerii în aplicare a ordinelor Curții de Conturi, respectiv din martie 2013, iar acesta s-a împlinit după 3 ani, adică în martie 2016.

Cum ANRE nu a făcut nimic concret pentru recuperarea sumelor prejudiciate (în afară de a le contesta), în prezent ele rămân pierdute, au arătat, în instanță, avocații lui Havrileț.

ADVERTISEMENT

Havrileț susține că banii trebuiau recuperați până în 2016. În acea perioadă, tot el conducea ANRE

Situația este cel puțin curioasă, pentru că în acel moment, tot Niculae Havrileț era președinte ANRE, lucru care a făcut posibil un paradox: Havrileț de astăzi să câștige un proces cu Havrileț din 2013.

În plus, arată avocații fostului președinte ANRE, acesta nu a greșit cu nimic, pentru că ordinele date de el au fost, de fapt, legale, doar că ”a fost stabilită inexistența lor ca urmare a nepublicării în Monitorul Oficial”.

Dar, spun reprezentanții lui Havrileț, ”printre atribuțiile Președintelui ANRE nu se enumera și obligația de a proceda la publicarea în Monitorul Oficial a actelor adoptate”, deci ”condiția faptei ilicite poate fi reținută în sarcina persoanei răspunzătoare cu publicarea în Monitorul Oficial”. Fără să rostească nume, avocații fostului șef ANRE au arătat cu degetul către departamentul juridic al instituției.

Și totuși, cine și cum se va recupera milionul de euro pe care o instituție a statului român l-a pierdut din cauza unei ”mici” scăpări? Deocamdată, nimeni nu știe, iar șansele ca prejudiciul să mai fie acoperit sunt, în acest moment, aproape de zero.

Niculae Havrileț este considerat unul dintre cei mai buni specialiști români în doemniul energiei

Niculae Havrileț este considerat unul dintre cei mai competenți specialiști în domeniul energiei și gazelor naturale din România, cu peste 25 de ani de experiență în poziții de top-management și peste 10 ani în Administrația Publică Centrală.

După ce a plecat de la ANRE, el a devenit consilier la Ministerul Energiei, după care a preluat conducerea DEER (Distribuție Energie Electrică România), până în martie 2022, când a anunțat că părăsește poziția. El a mai trecut prin consiliile de administrație sau supraveghere la: Romgaz, Electrica SA, Turbomecanica sau OMV Petrom.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii