News

ANRE a pregătit o platformă online unde românii își pot schimba furnizorul de energie și gaze. Când va fi funcțională

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa o platformă online de unde românii își pot schimba furnizorul de energie.
18.10.2022 | 12:41
ANRE a pregatit o platforma online unde romanii isi pot schimba furnizorul de energie si gaze Cand va fi functionala
Românii vor avea o aplicație pentru a-și schimba furnizorul. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Această platformă a fost finalizată, însă va trece printr-o serie de teste înainte de a fi lansată oficial pentru a fi folosită de publicul larg.

ANRE lansează o aplicație pentru schimbarea furnizorului

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a finalizat realizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional (POSF), activitate derulată în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale” – SMIS 129990/705”, a transmis ANRE.

ADVERTISEMENT

Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF) e obligatorie pentru ca țara noastră să îndeplinească obiectivul general al proiectului ”Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”.

Adoptarea acestor măsuri de simplificare a modului prin care toți consumatorii pot să-și schimbe furnizorii va duce automat la reducerea semnificativă a termenului actual de 21 de zile de schimbare a furnizorului, la 24 de ore conform normelor europene.

ADVERTISEMENT

Proiectul POCA are un termen de finalizare 2 decembrie 2022 și e cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 19.2 milioane de lei, din care 98% cheltuieli nerambursabile și 2% cheltuiala proprie ANRE (384.465 de lei).

Conform noii legi, în 10 octombrie toți operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și gaze naturale au început procesul prin care încarcă datele celor 15 milioane de locuri de consum din România, precum și contractele acestora cu furnizorii, conform News.ro

ADVERTISEMENT

”Imediat după perioada de verificare şi validare a bazei de date a POSF, ANRE va anunţa public data de la care platforma poate fi utilizată de către consumatorii finali.

Utilizatorii POSF sunt persoanele fizice sau juridice, clienţi finali de energie electrică şi/sau de gaze naturale, precum şi operatorii economici implicaţi în procedura de schimbare de către clientul final a furnizorului de energie electrică şi/sau de gaze naturale şi de contractare a furnizării de energie electrică şi/sau de gaze naturale, înregistraţi în POSF”, mai transmite ANRE.

ADVERTISEMENT

Liberalizarea pieței le permite românilor să își aleagă orice furnizor doresc pentru energie și gaze, pe fondul unei concurențe reale între acei furnizori.

ADVERTISEMENT