News

ANRE verifică cum au fost umflate facturile la curent și gaze. Ciolacu: „Au crescut nefundamentat, în vreme ce în toată Europa au scăzut”

Facturi uriașe la curent și gaze pentru consumatori casnici, la începutul iernii. ANRE: „În scopul vădit de a crește prețul”
21.12.2023 | 11:32
ANRE verifica cum au fost umflate facturile la curent si gaze Ciolacu Au crescut nefundamentat in vreme ce in toata Europa au scazut
Românii se plâng că furnizorii de energie electrică și gaze au emis facturi umflate / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are în desfășurare mai multe controale la operatorii economici din sectorul energiei electrice și gazelor naturale, după ce românii, începând de la consumatorii obișnuiți casnici și terminând cu premierul Marcel Ciolacu, s-au plâns de facturi nejustificat de mari.

Ciolacu: „Au crescut nefundamentat prețurile”

„Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. De aceea, vă rog să verificaţi situaţia şi sper ca şi ANRE să se sesizeze”, a declarat luna aceasta Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Românii se plâng tot mai mult, mai ales odată cu sosirea iernii, că furnizorii de energie electrică și gaze naturale au emis facturi umflate. „ANRE a controlat mai mulţi furnizori după ce a observat că aceştia ar fi raportat valori mai mari în contractele cu clienţii finali. Companiile care au încălcat legea riscă sancţiuni de până la 5 procente din cifra de afaceri”, scrie Observator.

În toată Europa facturile scad

„ANRE a constatat faptul că tot mai mulţi furnizori în ultima perioadă au raportat valori mai mari contractuale, iar energia a fost vândută succesiv, cu scopul de a creşte preţul”, potrivit sursei citate, în condițiile în care în Europa facturile scad.

ADVERTISEMENT

Prețul plafonat la gaze naturale pentru consumatorii casnici este de maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus) în timp ce la energie electrică este de 0,80 lei kWh (TVA inclus, pentru un consum lunar de 100,01 și 255 kWh)

ANRE are în desfășurare mai multe controale cu privire la respectarea de către operatorii economici din sectorul energiei electrice și gazelor naturale a reglementărilor emise, precum și a obligaţiilor prevăzute de legislaţia naţională în domeniu.

ADVERTISEMENT

­­­La ora actuală  sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control din care: 77 de acțiuni de control de tip verificare, 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control, 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE, precizează instituția.

Controale în sectorul energiei

În sectorul energiei electrice sunt 18 acțiuni de control la operatori economici „pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022”, potrivit ANRE.

ADVERTISEMENT

Au fost verificați șase furnizori cu privire la modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici; Patru furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI; Patru furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată,

ANRE a desfășurat și patru acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică (…) existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul.

Controale în sectorul gazelor

În sectorul gazelor naturale sunt trei acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale.

„Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale: Pentru luna aprilie 2023, am solicitat și primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eșantionării un număr de circa 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și circa 166.000 de facturi emise pentru clienții noncasnici. Rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora”, mai precizează ANRE.

ADVERTISEMENT