News

Premierul Ciolacu cere anchetă privind explozia prețurilor la energie. Reacția rapidă a ANRE

Marcel Ciolacu a cerut, vineri, o anchetă privind explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale. ANRE a anunțat că face deja controale.
09.12.2023 | 00:28
Premierul Ciolacu cere ancheta privind explozia preturilor la energie Reactia rapida a ANRE
Marcel Ciolacu cere verificări la furnizorii după explozia prețurilor la energie. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 8 decembrie, în ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu a cerut o anchetă extinsă privind explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale. O reacție rapidă a venit de la ANRE.

Marcel Ciolacu cere verificări la furnizorii după explozia prețurilor la energie

De la Palatul Victoria, premierul a remarcat că există furnizori care au crescut ”nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, Marcel Ciolacu i-a cerut direct ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situație.

”Astăzi (n.r. vineri) alocăm sumele necesare în vederea bunei funcţionări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, domnul Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze.

ADVERTISEMENT

Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. De aceea, vă rog să verificaţi situaţia şi sper ca şi ANRE să se sesizeze”, a transmis premierul.

În replică, Ministerul Energiei transmite că a solicitat oficial ANRE încă din luna august a acestui an să verifice dacă furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor, arată un comunicat al instituției.

ADVERTISEMENT

ANRE, reacție după cererea premierului Ciolacu

La rândul lor, cei de la ANRE au avut o reacţie la declarațiile lui Marcel Ciolacu şi a Ministerului Energiei privind creșterea prețurilor la gaze. Autoritatea de Reglementare spune că, în acest moment, sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control.

La momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acţiuni de control din care: 77 de acţiuni de control de tip verificare, 45 de acţiuni de control de tip inspecţie, în baza Programului anual de control, 49 de acţiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE“, menționează ANRE într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022.

”În sectorul energiei electrice, în cazul a 6 furnizori controalele începute în 8 noiembrie au ca tematică modul de stabilire a preţului plafonat la consumatorii non-casnici. De asemenea, la 4 furnizori se verifică respectarea preţului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe pieţele concurenţiale, SU, FUI, controalele demarând în 6 noiembrie, iar în cazul altor 4 furnizori tematica de control este modul de prognozare a consumului lunar şi a consumului suplimentar, precum şi modul de modificare a prognozei lunare a cantităţilor suplimentare în cazul unor diferenţe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară şi cea prognozată”, anunță autoritatea.

În sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare, se regăsesc 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

ADVERTISEMENT