News

Anti-vacciniști în halate albe. De ce medicii și asistentele ezită să se vaccineze. Situația din alte țări europene

În țările în care campania de vaccinare stagnează, nici personalul medical nu se imunizează într-o măsură cu mult mai mare, semn că și doctorii sunt vulnerabili la discursul antivaccinist.
09.08.2021 | 19:04
Antivaccinisti in halate albe De ce medicii si asistentele ezita sa se vaccineze Situatia din alte tari europene
4 din 10 angajați din sistemul sanitar nu sunt vaccinați
ADVERTISEMENT

Federația Sanitas a dat publicității situația vaccinării personalului medical în spitalele din România, datele arătând că 39,86% din acesta este și în momentul de față nevaccinat. În restul de 60,14% sunt incluși nu doar vaccinații, ci și personalul care a trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cel care are contraindicații medicale la vaccinare.

Chiar dacă nivelul imunizării în spitale este mai mare decât media națională, este surprinzător că oameni despre care se presupune că sunt mai informați și care lucrează cu bolnavi cronici, vulnerabili la o infecție cu coronavirus, s-au vaccinat într-o proporție relativ redusă.

ADVERTISEMENT

La o comparație cu alte state, rezultă că, deși media vaccinării personalului medical este peste cea a populației generale, unde campania de vaccinare merge prost, există și un grup mai mare de personal medical reticent față de administrarea serului.

Medicii, mai dispuși să se vaccineze decât asistentele

Evaluarea Federației Sanitas a fost realizată pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România, atât cele aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale (Transporturi, Justiție, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Datele arată o discrepanță între nivelul de vaccinare al medicilor și cel al celorlalte categorii de personal. Cu cât este mai mare nivelul de instruire, cu atât gradul de vaccinare este mai mare. De menționat este că datele nu inclus angajații din căminele de bătrâni.

Sursă: Facebook – Federația Sanitas

Gradul de vaccinare mai redus la asistente, infirmiere, brancardieri și alte categorii de personal auxiliar s-a observat și în alte țări, nefiind specific României.

ADVERTISEMENT
Sursă: Facebook – Federația Sanitas

În Bulgaria, singura țară a Uniunii Europene care stă mai prost decât România, cu aproximativ 15% din populație vaccinată, discrepanța dintre medici și asistentele medicale este și mai mare. Astfel, 65% dintre medici au fost inoculați cu serul împotriva Covid-19 și numai 30% dintre asistente. Cu toate acestea, țara vecină nu intenționează să ia nicio măsură coercitivă în privința vaccinării personalului medical.

Marea Britanie și Spania, campionii la vaccinarea medicilor

La polul opus, în țările în care nivelul vaccinării este ridicat există și o încredere mai mare din partea personalului medical. Marea Britanie are o pondere de 58% a populației generale vaccinată cu ambele doze, iar potrivit datelor autorităților medicale din Anglia, citate de publicația The BMJ, 85% din angajații sistemului sanitar primiseră ambele doze de vaccin până la data de 8 iulie. Procentajul va crește întrucât o parte din personalul medical a primit deja o doză. Chiar și așa, autoritățile britanice au hotărât ca din toamnă vaccinarea pentru personalul medical să devină obligatorie.

ADVERTISEMENT

În Spania s-a imunizat complet 60,4% din populație, iar potrivit unui studiu citat Pinsent Masons, încrederea în vaccinuri este de 78% în rândul spaniolilor, pentru ca personalul medical din țara iberică să aibă un nivel de încredere de peste 90%.

Reticențe în Franța și SUA

Probleme au apărut în Franța din cauza nivelului redus al vaccinării în sistemul de sănătate al țării. Potrivit datelor aferente lunii iunie, citat de Associated Press, 72,2% din medici primiser prima doză de vaccin, 58,7% din asistente pentru ca în cazul infirmierelor procentajul să scadă la 50%, în limitele pentru populația generală care este în acest moment la 49,4% imunizare completă. Diferențele de atitudine față de vaccinare datează dinainte pandemiei. Potrivit autorităților franceze, în iarna lui 2018, 72,2% din medici s-au vaccinat împotriva gripei, față de numai 20,9% dintre infirmiere.

Intenția guvernului de la Paris de a impune obligativitatea vaccinării a provocat revolta unei părți a personalului medical. „Sunt mulți care nu vor să se vaccineze pentru că nu știm multe despre vaccinuri”, a declarat Solene Manable, asistentă la un spital din Lille. Asta în condițiile în care au apărut noi studii care arată că vaccinurile sunt sigure, iar mai bine de 2 miliarde de oameni au fost vaccinați.

Și în Statele Unite, unul din patru angajați ai sistemului sanitar nu este vaccinat. În condițiile în care instituțiile sanitare sunt în majoritate private, există diferențe majore de la un spital sau altul. Îngrijorare provoacă nivelul redus al vaccinării personalului din azilele de bătrâni, de numai 59%, mult sub nivelul persoanelor în vârstă care sunt rezidente, de 80%.

ADVERTISEMENT