News

Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, distrus în conflictul din Ucraina. Restaurarea va avea nevoie de 5 ani și 3 miliarde de dolari

Avionul Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, a fost distrus în timpul bombardamentelor asupra aeroportului Hostomel, aflat în apropierea Kievului, iar restaurarea acestuia ar putea dura mai mult de 3 ani.
28.02.2022 | 09:22
Antonov AN225 Mriya cel mai mare avion din lume distrus in conflictul din Ucraina Restaurarea va avea nevoie de 5 ani si 3 miliarde de dolari
Avionul Antonov AN-225 Mriya a fost distrus în timpul unor bombardamente. Credit foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Oficialii ucraineni au transmis că Antonov AN-225 Mriya (Visul), cel mai mare avion comercial din lume a fost distrus în timpul bombardamentelor asupra aeroportului din Hostomel, din apropierea capitalei Kiev, notează Libertatea.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ukroboronprom, compania statului ucrainean care activează în industria de armament.

ADVERTISEMENT

“Rusia ne-a distrus „Visul”, dar visul eliberării de ocupanți a Ucrainei este imposibil de distrus. Vom lupta pentru pământul nostru și casa noastră până la un sfârșit victorios. Și, după victorie, cu siguranță cu siguranță vom termina noul nostru „Vis”. Ucraina va fi întreagă! va fi Ucraina!”, au transmis oficialii companiei.

Un anunț asemănător a fost făcut și de ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Acesta a anunțat distrugerea aeronavei și a transmis un mesaj despre aspirațiile europene ale țării sale.

ADVERTISEMENT

“Poate că Rusia ne-a distrus Visul. Dar nu va putea niciodată să ne distrugă visul de a avea un stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge!”, a scris ministrul Kuleba.

În prezent, starea avionului nu a putut fi confirmată dintr-o sursă independentă, iar un mesaj pe Twitter al Antonov Company (Complexul Tehnico-Științific Antonov), arată că specialiștii săi trebuie să examineze aeronava pentru a stabili starea tehnică a acesteia.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, estimările din acest moment indică faptul că restaurarea navei va avea nevoie de mai mult de cinci ani, timp în care ar trebui să fie cheltuite peste trei miliarde dolari. În plus, oficialii ucraineni au transmis că vor depune eforturi pentru ca aceste daune să fie acoperite de Federația Rusă.

“Ocupanții au distrus avionul, dar nu pot distruge visul nostru comun. Aeronava va renaște, cu siguranță. Calculele estimate vor costa mai mult de 3 miliarde de dolari și mai mult de 5 ani. Sarcina noastră este să facem ca aceste costuri să fie acoperite de Federația Rusă, care a provocat daune deliberate aviației și sectorului aviației ucrainene de transport”, au mai transmis reprezentanții companiei Ukroboronprom.

ADVERTISEMENT

Avionul Antonov AN-225 Mriya, un gigant al cerurilor

Antonov AN-225 Mriya, nume de cod NATO: Cossack, este cel mai mare avion din lume, cu o lungime de 84 de metri și o înălțime de 18,1 metri. Anvergura aripilor este de 88,4 metri și este propulsat de un sistem format din șase motoare.

Acest avion nu este impresionant doar prin dimensiunile sale, dar și prin timpul scurt de care inginerii sovietici au avut nevoie pentru a-l proiecta: 3,5 ani. Inițial, el a fost gândit ca un înlocuitor al aeronavei Myasishchev VM-T ‘Atlant’, în programul spațial al URSS.

Primul zbor al acestui avion a avut loc pe 21 decembrie 1988 și după destrămarea Uniunii Sovietice a fost folosit pentru transporturi comerciale cu gabarit extrem, de până la 250 de tone. Sarcina maximă pe care cele șase motoare o pot purta în aer este de 600 de tone, vorbim aici de structura aeronavei, combustibil și încărcătura din interior.

Inițial, planurile sovieticilor includeau construcția unui alt avion Antonov AN-225. Cu toate acestea, proiectul a fost abandonat din motive financiare.

ADVERTISEMENT