Sport

Antrenamente unice în România la o echipă ce vrea promovarea. Un fost secund al lui Reghecampf revoluționează fotbalul după metodele lui Bielsa și Nagelsmann

Gabriel Manu, antrenorul lui CS Tunari, din Liga 3, folosește în pregătirea meciurilor metodele ce i-au permis lui Julian Nagelsmann să facă din Bayern o super-mașinărie de fotbal.
21.03.2023 | 10:00
Gabriel Manu, antrenorul lui CS Tunari, din Liga 3, folosește în pregătirea meciurilor metodele ce i-au permis lui Julian Nagelsmann să facă din Bayern o super-mașinărie de fotbal.
ADVERTISEMENT

CS Tunari este lider în seria 4 a Ligii 3, are cel mai bun atac, cu 38 de reușite, dar și cea mai bună defensivă, încasând doar 9 goluri în cele 15 partide disputate până acum. Iar obiectivul declarat al echipei este promovarea în Liga 2.

Antrenamente Unice în România. Gabriel Manu revoluționează metodele de pregătire în fotbalul nostru la CS Tunari

CS Tunari visează sus. De ce nu, chiar să repete isprava celor de la Rapid, care au urcat, pas cu pas, până-n prima ligă. Dovadă că, în iarnă, și l-au dorit pe banca tehnică pe Bogdan Lobonț, fostul slelecționer al naționalei U20.

ADVERTISEMENT

Și, dacă nu au ajuns la o înțelegere cu acesta, au obținut semnătura unui tehnician deținător al Premier Diploma, care-i permite să antreneze în MLS, dar și al licenței Pro.

Este vorba despre Gabriel Manu, cel care, nu a urmat drumul tatălul său, Ion Manu, care a jucat portar, și a ales să fie atacant. Însă pentru o scurtă perioadă, la Rocar. În 2003, și-a început cariera de antrenor, la juniorii lui Dinamo. Iar mai apoi a fost secund la mai multe formații, între care și Al Wahda și Al Wasl, ca secund al lui Laurențiu Reghecampf, câștigând trei trofee.

ADVERTISEMENT

În 2020, deși mai avea contract un an și jumătate, a renunțat la 200.000 de dolari pentru a trece la postura de principal. La Metaloglobus, în liga secundă. Echipă de care avea să se despartă atunci când finanțatorul i-a spus că nu ar putea susține o promovare.

Acum, la Tunari, se află în fața unui alt proiect. A debutat cu dreptul, obținând două succese. Chiar dacă adversare au fost formațiile clasate pe locurile 3 și 2, Real Bradu și SC Popești-Leordeni. Astfel că rezultatele îi dau speranțe pentru faza finală a întrecerii.

ADVERTISEMENT

Victorii care au la origine, desigur, și metodele sale de pregătire, probabil unice în România. Dar care fac parte din arsenalul folosit de tehnicieni de renume pe plan internațional.

Metodă a cărui inițiator a fost Marcelo Bielsa și pe care o practică Julian Nagelsmann, inclusiv la Bayern Munchen

Se spune că o imagine face cât 1.000 de cuvinte. Este și cazul celor care au surprins ședința de pregătire a celor de la CS Tunari. Cu fotbaliștii strânși, pe teren, în fața tabelei electronice.

ADVERTISEMENT

Pe care, rând pe rând, au curs informații vizând pregătirea tehnico-tactică. Scheme, imagini video cu jocul adversarilor, dar și altele menite a explica modul în care jucătorii trebuie să se poziționeze în anumite momente ale jocului. Dar și, la intervale de timp alese cu grijă, mesaje motivaționale.

O variantă de antrenament nemaivăzută în România. Și pe care, după cum ne-a mărturisit, Gabriel Manu a preluat-o de la tehnicieni cu renume pe plan mondial.

”Practic, inițatorul a fost Marcelo Bielsa, acum ani de zile. Dar de la Bielsa, dacă vorbim despre fotbalul european, nu a mai fost decât Julian Nagelsmann. Le-a utilizat atât la Hoffenheim, cât și acum, la Bayern Munchen.

Eu analizez foarte mult adversarii și m-am gândit că este cea mai bună idee pentru echipa mea să vin cu ceva nou. Mai ales că vrem să mergem în Liga 2 și vrem să fim altfel decât suntem în momentul de față.

Eu îmi doresc mai mult de la echipa mea. Și vreau să întotdeauna vreau să îi ridic la un alt nivel. Atât din punct de vedere mental, cât și sportiv. Mental suntem pe un drum bun, sportiv suntem pe unul la fel de bun.

Am legat două victorii. Și cred eu că băieții au asimilat foarte repede ideea mea de analiză a adversarului. Chiar dacă ne este destul de greu, pentru că la Liga a treia sunt foarte puține informații despre adversar. Mă refer la parte video.

Însă îmi doresc foarte mult să le ridic nivelul, să inovez. Acesta este felul meu și cred că ușor-ușor și băieții mei înțeleg modul de lucru.

Gabriel Manu: „Antrenez la nivel de Liga 1”

Băieții au primit acestea antrenamente foarte-foarte bine. La un moment dat, când lucram fazele fixe și le arătam pe ecran unde să stea fiecare, în funcție de adversar, toți erau înnebuniți să vadă încă odată poziția în care trebuie să fie, astfel încât să lucrăm faza fixă la antrenament.

Sunt și mesaje motivaționale pe care le pun jucătorilor mei. V-am spus, vreau să-i pregătesc la un alt nivel. Nu știu dacă în Liga 1 mai există colegi de-ai mei care fac așa ceva.

Dar, cu siguranță, eu antrenez la nivel de Liga 1, chiar dacă sunt la Liga a treia. Antrenez la nivel de Liga 1 și-mi doresc foarte tare să reușesc să duc echipa în Liga a doua.

După care, dacă voi putea și voi rămâne aici, să o duc și în primul eșalon, așa cum a făcut-o Rapid, urcând an de an. Dacă nu, cu siguranță poate la o altă echipă din Liga 1.

”Când am infrastructură de Liga 1, este normal să vin cu lucruri inovative”

Eu mă gândesc foarte serios la promovare. Mai avem însă meciuri importante de jucat până acolo. Avem ultimul meci din sezonul regular, la Câmpulung. După care începe play-off-ul. 

Vom avea 9 meciuri, iar apoi, primele două clasate vor juca semifinala tur-retur. Iar dacă te califici, din nou o dublă tur-retur cu o echipă venită dintr-o altă serie.

Deci nu este nimic jucat. Într-adevăr, clasamentul arată foarte bine. Îmi doresc foarte mult să reușim promovarea. Și, pentru mine, ar fi prima promovare ca antrenor principal.

Acesta a și fost motivul pentru care am ales să cobor la Liga 3. Pentru că există un proiect serios, în care se investește din toate punctele de vedere.

Și-atunci, în momentul în care am infrastructură de Liga 1, este normal să vin cu lucruri inovative și să pot să-i fac pe jucători să se ridice la un alt nivel”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK, Gabriel Manu.

ADVERTISEMENT