News

Antropologul Radu Umbreș explică cum am putea să îi convingem pe români să se vaccineze. Ce propune autorităților

27.04.2021 | 22:26
Antropologul Radu Umbres explica cum am putea sa ii convingem pe romani sa se vaccineze Ce propune autoritatilor
ADVERTISEMENT

Radu Umbreș, doctor în antropologie socială și cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a explicat marți, la Digi24, modalitățile prin care am putea convinge populația adultă să se vaccineze împotriva coronavirusului, oferind câteva sugestii autorităților.

Autoritățile și persoanele care reprezintă vectori de opinie se gândesc la o multitudine de modalități prin care să convingă populația să se vaccineze. Tzancă Uraganu va pregăti un hit despre vaccinare, acceptând o provocare venită din partea lui Lucian Mîndruță.

ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila se declară sceptic în privința șanselor României de a-și atinge obiectivul de zece milioane de persoane imunizate până în octombrie.

Radu Umbreș, antropolog, explică cum am putea să îi convingem pe români să se vaccineze

“Posibilitatea de a merge la un concert poate fi o modalitate prin care să îi convingem pe oameni să se vaccineze, ca orice formă de amintire a vieții înainte de pandemie: concerte, întâlniri cu oamenii vulnerabili.

ADVERTISEMENT

Foarte mult am auzit despre măsuri care amenințau cu bățul și acum ar trebui să înlocuim cu morcovul, să înțelegem că aceasta este cheia de revenire la normalitate.

E greu de spus dacă există o cifră clară de persoane care nu vor fi convinse să se vaccineze, ne putem uita și pe alte forme de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca undeva la 15% dintre oameni să fie foarte dificil de convins, dar nu cred că există un fel de om care să fie imposibil de convins, este doar greu să creezi mesaje pentru fiecare om.

Eu sunt optimist, cred că mult mai mulți oameni pot fi convinși decât credem. Cei pe care trebuie să îi convingem nu sunt oamenii care refuză, ci sunt cei care ezită. Este un vaccin care a fost realizat foarte rapid, iar ezitarea este explicabilă.

ADVERTISEMENT

Nu toți oamenii au cunoștințele medicale să înțeleagă cum funcționează aceste vaccinuri și e bine să fim sceptici, trebuie să fim convinși, aceasta este democrația”, a declarat Radu Umbreș.

Umbreș: “Știți dacă s-a vaccinat Gică Hagi?”

Cred că ar trebui să ne gândim cel mai bine ce tip de mesaj funcționează pentru anumiți oameni. Contează de unde vine informația, de la ce persoană, câtă încredere acorzi acelei persoane. Avem încredere redusă în stat, Parlament, avem încredere mare în Armată și Biserică.

Mi-aș fi dorit să văd mult mai multe fețe bisericești în această campanie de vaccinare, este aliniat cu mesajul hristic de a ne salva aproapele, nu văd nicio contradicție între vaccinare și religia ortodoxă sau orice altă religie și ar fi bine ca biserica și credincioșii să înțeleagă asta.

Știți dacă s-a vaccinat Gică Hagi? Aș vrea să îi văd pe Gică Hagi și Emeric Ienei că se vaccinează, pentru a putea vedea că sunt oameni pe care îi cunoaștem, nu am crede că Gică Hagi ne minte și atunci poate ne gândim, dacă el face asta, noi de ce nu am face-o?

La fel, Patriarhul, președintele Academiei și chiar orice om obișnuit, ar trebui să creăm o stare de naturalețe față de această campanie de vaccinare”, a adăugat Radu Umbreș, doctor în antropologie socială și profesor la SNSPA.

ADVERTISEMENT