News

Avertisment de ultimă oră al salvamontiștilor. Risc de avalanșă pe creasta Făgărașului

Salvamontiștii din Argeș au avertizat că în zonă există un risc ridicat de avalanșă, astfel că amatorii de drumeții pe munte sunt sfătuiți să stea acasă o perioadă.
16.02.2024 | 23:40
Avertisment de ultima ora al salvamontistilor Risc de avalansa pe creasta Fagarasului
Avertisment de ultimă oră al salvamontiștilor. Risc de avalanșă pe creasta Făgărașului
ADVERTISEMENT

Într-un mesaj publicat pe Facebook, cei de la Salvamont Argeș au anunțat că ”zăpada este instabilă”, din cauza temperaturilor foarte ridicate. Așadar, salvamontiștii vorbesc despre un risc de avalanșă de gradul 4 generalizat. Așadar, turiștii sunt sfătuiți să ”renunțe la toate turele pentru creasta Făgărașului, pentru o perioadă”.

Avertisment de ultimă oră al salvamontiștilor. Risc de avalanșă pe creasta Făgărașului

”Temperaturile foarte ridicate au făcut “casă bună” cu zăpada ninsă și spulberată la începutul săptămânii… riscul de avalanșă e de gradul 4 generalizat. Credeți-ne pe cuvânt că zăpada este instabilă inclusiv pentru Lespezi, ca să nu mai vorbim de alte ture. După avalanșa precedentă din căldarea Bâlii, astăzi ne-a părăsit un coleg de numai 33 de ani de la Salvamont Sibiu, excelent schior de free-ride, în urma unei avalanșe în Văiuga.

ADVERTISEMENT

Credeți-ne pe cuvânt că trebuie să renunțați la toate turele pentru creasta Făgărașului, pentru o perioadă”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Salvamont Argeș. Că riscul de avalanșă trebuie luat în serios e evident, după cum precizează salvamontiștii, mai ales că și-au pierdut recent un coleg, potrivit mesajului.

Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a confirmat tragedia. Se pare că victima se afla în timpul liber. “Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu a fost informat asupra producerii unei avalanşe la Bâlea Lac, cu o victimă care, din păcate, nu a mai putut fi resuscitată”, a explicat Dan Popescu.

ADVERTISEMENT

Conform ISU Sibiu, în zonă a fost chemat de urgență elicopterul SMURD, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru victimă. ”În această după-masă a avut loc în zona Bâlea o avalanşă. Întrucât informaţiile primite indicau o persoană posibil surprinsă, ISU Sibiu a alocat la faţa locului, în sprijinul Salvamont, o autospecială de stingere, o şenilată şi o ambulanţă SMURD. Totodată, la locul indicat, a fost solicitat şi elicopterul SMURD”, explicau reprezentanții ISU Sibiu.

Risc major de avalanșă în zona crestei Făgărașului.

De altfel, avalanșa reprezintă un risc major chiar și pentru alpiniștii experimentanți. Salvamontiștii reamintesc că în urmă cu două zile, în zona turistică Bîlea Lac, s-a produs o avalanșă la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș. Din fericire nimeni nu a fost atunci rănit, însă deseori apar victime în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Meteorologii transmiteau că există un risc foarte ridicat, de gradul patru (din cinci) de producere de avalanșe, la peste 1.800 de metir altitudine, în special în munții Godeanu, Țarcu, Șureanu, Parâng și Făgăraș.

De asemenea există un risc, de gradul trei din cinci, de produce a avalanșei și sub altitudinea de 1.800 de metri, în munții Godeanu, Țarcu, Șureanu, Parâng și Făgăraș. Conform meteorologilor, la Bâlea Lac se menține cel mai mare strat de zăpadă din România, de 1,7 metri.

ADVERTISEMENT

De altfel, la Bâlea Lac este locul unde s-a produs cea mai recentă avalanșă și unde a murit tânărul de 33 de ani care lucra, la rândul său, ca și salvamont. “Avalanşa a avut linie de fractură undeva la 250 metri şi cale de rulare 400 metri diferenţă de nivel, lungime 800 metri. Victima a suferit leziuni incompatibile cu viaţa din cauza impactului cu stâncile peste care a fost aruncat”, explica Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu.

ADVERTISEMENT