News

Anunț îngrijorător al Ministerului Sănătății. 9 din 10 contacți ai persoanei infectate cu noua tulpină de coronavirus sunt pozitivi

23.01.2021 | 22:22
Anunt ingrijorator al Ministerului Sanatatii 9 din 10 contacti ai persoanei infectate cu noua tulpina de coronavirus sunt pozitivi
ADVERTISEMENT

În urma anchetei epidemiologice demarate în cazul unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7, descoperită în Marea Britanie, Centrul Naţional pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a constatat că nouă din cele zece persoane cu care acesta a intrat în contact sunt la rândul lor pozitivi.

Pacientul inițial lucrează la o şcoală din Bucureşti, în cadrul căreia au fost testate pozitiv patru persoane (un caz confirmat pe data de 14 ianuarie şi trei în data de 18 ianuarie). Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății la scurt timp după ce au fost comunicate rezultatele, în cursul zilei de vineri, 22 ianuarie au fost testate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balş” din Capitală zece persoane, printre care cele patru confirmate şi şase contacţi direcţi ai acestora.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentanții instituției conduse de Vlad Voiculescu au subliniat încă o dată importanța respectării tuturor măsurilor sanitare: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea fizică şi igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19, precum şi raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

9 din 10 contacți ai persoanei infectate cu noua tulpină de coronavirus, testați pozitivi

9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR.

ADVERTISEMENT

Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:

Pacientul lucrează la o școală din București. În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

ADVERTISEMENT

În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate. Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București: școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare. Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

ADVERTISEMENT

Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră.

Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană. Reamintim importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT