News

Anunțul Guvernului: se prelungește starea de alertă?

14.08.2020 | 08:02
Anuntul Guvernului se prelungeste starea de alerta
ADVERTISEMENT

Guvernul urmează să decidă, în ședința de astăzi, dacă prelungește sau nu starea de alertă pentru alte 30 de zile. Decizia va fi luată în urma unei propuneri făcute de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Ședința de Guvern va începe la ora 17.00 fiind precedată de o reuniune a membrilor CNSU.

La ședința de Guvern va trebui să dăm și o hotărâre în sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de către CNSU și de către primul-ministru Ludovic Orban”, a declarat, joi, ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Proiectul de prelungire a stării de alertă, deja publicat

Pe lângă prelungirea de pe 16 august cu încă 30 de zile a stării de alertă,  Guvernul va decide și care sunt măsurile și restricțiile care se aplică în acest interval privind prevenirea infecției cu coronavirus și combaterea epidemiei.

Guvernul a publicat deja pe site-ul său proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă, semn că este puțin probabil ca acesteia să i se pună  capăt astăzi.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 16 august 2020 se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de 2 / 2 COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiect, potrivit News.ro.

Starea de  alertă a fost instituită pe 15 mai, când a înlocuit starea de urgență care fusese în vigoare din 16 martie. Potrivit legii, după instituirea inițială prin votul Parlamentului, starea de alertă poate fi prelungită de către Guvern.

ADVERTISEMENT

De altfel, încă din 1o august premierul  Ludovic Orban a apreciat ca probabilă prelungirea stării de alertă, chiar dacă asta nu va aduce restricții suplimentare.

„Orice decizie va ține cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a declarat premierul.

ADVERTISEMENT

„Nu mai analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunere niciunei alte restricții. Ultimele măsuri luate, limitarea programului și purtarea mătilor, nu afectează desfășurarea activităților economice”, a adăugat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT