News

Anunţul ministrului Muncii despre majorarea pensiilor: ”Se pot găsi soluţii!”

10.06.2020 | 14:11
Anuntul ministrului Muncii despre majorarea pensiilor Se pot gasi solutii
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că se pot găsi soluții pentru o majorare a pensiilor mai mare de 10%. Alexandru îl contrazice astfel pe ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care a spus  ccă bugetul nu poate susține o majorare mai consistentă de zece procente.

”Optimizarea anumitor cheltuieli”, o posibilă soluție

Ar trebui să avem o poziție clară cât mai devreme cu putință. 10% e o cifră pe care colegul meu probabil a fundamentat-o. Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult de atât, dar las specialiștii care au acces la finanțe. Noi le-am pus la dispoziție toate informațiile. Mi se pare util să se centralizeze toate datele”, a declarat Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT

Ea a indicat o reducere a cheltuielilor bugetare ca o posibilă sursă de finanțare a unei creșteri mai consistente a veniturilor pensionarilor.

Cred că pot fi optimizate anumite cheltuieli în sistemul public. E o cale. În același timp sunt de acord cu abordarea rațională care spune că trebuie să gestionezi un proces de mărire care să fie susținut și în anii viitori”, a spus  ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru a amintit că legea aflată acum în vigoare prevede o majorare de 40%, iar acest lucru îi impune ca, cel puțin  deocamdată, să nu avanzeze un alt procentaj în ce privește creșterea pensiilor.

Legea pensiilor în vigoare mă obligă să mă mențin în această declarație până când, eventual, se schimbă lucrurile. Nu am cum să fac o declarație că nu respect legea pentru că sunt ministru într-un cabinet care a jurat pe Constituție că o respectă”, a conchis Alexandru.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la Digi24, că lucrează cu două scenarii legate de majorarea pensiilor: unul prevede o creștere de numai 10%, iar celălalt este deocamdată  secret, Cîțu vrând să-l prezinte mai întâi premierului Ludovic Orban.

Voi prezența premierului și Guvernului două scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale, vorbim de risc economic aici. Primul scenariu e o creștere cu 10% a pensiilor, dar să știți că și acolo sunt riscuri, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi”, a spus Cîțu.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor a spus în mai multe rânduri că este o certitudine majorarea pensiilor de la 1 septembrie, chiar dacă nu se știe exact care va fi cuantumul majorării.

O creștere de 10% anul acesta poate să susțină acest buget, deși și 10% în contextul în care veniturile la buget scad, avem sectoare în economie închise, și acesta este un efort enorm”, a mai spus Cîțu.

ADVERTISEMENT