News

Apa potabilă din tot sudul României este infectată. Autoritățile recunosc acest lucru

Apa potabilă din tot sudul României este infectată, lucru recunoscut de autorități.
03.08.2021 | 00:01
Apa potabila din tot sudul Romaniei este infectata Autoritatile recunosc acest lucru
Apa potabilă din tot sudul României este infectată. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În condițiile în care afară este caniculă, oamenii din partea de sud a României nu se pot bucura de apă potabilă. Inclusiv autoritățile recunosc problema, dar iată ce spun acestea despre soluții.

Apa potabilă din tot sudul României este infectată, susțin autoritățile

Apa potabilă este infectată cu tot felul de bacterii, iar instalațiile de filtrare nu fac față, lucru recunoscut deja de Direcția de Sănătate Publică Dolj, care le-a recomandat oamenilor să nu consume apa de la robinet.

ADVERTISEMENT

Este vorba de jumătate de județ care se confruntă cu aceste probleme cu apa, iar reprezentații autorităților publice spun că cea mai bună soluție ar fi ca oamenii să nu mai bea apa de la robinet.

Dar ce se află, de fapt, în această apă contaminată? Este vorba despre nitraţi şi azotaţi, clor şi bacterii, iar cei de la DSP Dolj spun că oamenii pot să se îmbolnăvească dacă vor consuma apa care le curge la robinet.

ADVERTISEMENT

Apa e infectată și periculoasă. Oamenii se pot îmbolnăvi dacă o beau

“Este periculos, la bacterii se pot produce îmbolnăviri, în primul rând pe sfera digestivă. La nitraţi de asemenea se poate produce afectarea organismului”, a explicat Ștefan Popescu, reprezentant al DSP Dolj.

Compania de apă Oltenia se ocupă de rețelele din 21 de localități, dar la 20 dintre acestea apa se poate consuma. Cu probleme ar fi comunele care au rețele în sistem propriu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, reprezentanții companiei spun chiar că apa este infectată în tot sudul României, nu numai în județul acesta. Acest lucru ar fi cauzat de folosirea îngrășămintelor în perioada comunistă.

“Apa este infectată peste tot, nu numai în Dolj, în tot sudul României. De la folosirea îngrăşămintelor în perioada de dinainte de ’89 şi nu numai, s-a ajuns unde s-a ajuns”, a declarat Alin Șuiu, de la compania de apă Oltenia, conform Observator.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește soluțiile, acesta a spus că ar exista, dar este nevoie de bani pentru a le pune în practică. Bani care nu se știe de unde ar putea veni.

„Soluţii sunt, dar costurile sunt foarte mari şi nu ştiu de unde ar putea veni aceşti bani. Şi nu e vorba numai de Dolj, este vorba de toată zona de sud a României”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT