Life

Aparatul din casă care consumă mai multă energie decât ai fi crezut. Setarea care te ajută să economisești zeci de lei la factura lunară

Aparatul din casă care consumă mai multă energie decât credeai. Ce setare trebuie să faci pentru a economisi bani la factura la curent.
10.11.2023 | 12:20
Aparatul din casa care consuma mai multa energie decat ai fi crezut Setarea care te ajuta sa economisesti zeci de lei la factura lunara
Aparatul din casă care consumă foarte multă energie. Sursa fot: Unsplash/ Naomi Hébert
ADVERTISEMENT

Aparatul care consumă mai multă energie decât ți-ai fi imaginat. Pentru a reduce consumul, trebuie să faci o setare care își poate salva factura la curent.

Aparatul din casă care consumă foarte multă energie. Cum poți economisi

În ziua de astăzi avem nevoie de diverse electrocasnice, multe dintre ele fiind necesare, precum frigiderul sau mașina de spălat. Nu toate aparatele folosesc aceeași cantitate de energie electrică, însă unele utilizează foarte multă.

ADVERTISEMENT

Bucătăria este camera din casă cu cel mai mare consum de energie electrică. Frigiderul, cuptorul, plita electrică și mașina de spălat vase consumă destul de multă energie și reprezintă 30% din totalul facturii tale.

Combina frigorifică este cea care consumă foarte multă energie. Mai mult, este chiar cel mai mare consumator din casă, dar există o metodă prin care aparatul să consume mai puțin.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nu este cel mai puternic electrocasnic, însă rămâne în priză în fiecare zi, 24 de ore. Singur, acest electrocasnic reprezintă 18% din costul energiei electrice.

Pentru a reduce consumul, trebuie să ții cont de câteva trucuri foarte utile. Temperatura contează dacă nu vrei ca frigiderul să consume prea multă energie.

ADVERTISEMENT

În frigider, temperatura  potrivită înseamnă aproximativ 6 ºC, iar în congelator aproximativ -18 ºC. Cu cât scazi mai mult temperatura frigiderului, consumul de energie va crește și el. Astfel, consumul crește cu 5% pentru fiecare grad în care scazi temperatura.

Este foarte important să nu lași congelatorul să înghețe prea tare. Dacă în el este un strat de gheață mic, de 5 milimetri, eficiența aparatului va fi redusă și va ajunge să consume mai multă energie la răcire.

ADVERTISEMENT

În cazul în care congelatorul e prea înghețat, factura ta la energie poate fi chiar cu 30% mai mare, notează playtech.ro. Dacă ai grijă la temperatura setată, atunci rezultatul se va vedea și pe factură.

De asemenea, dacă înlocuiești un frigider mai vechi de 15 ani sau mai mult cu unul nou, cu eticheta A+++, consumul de energie va fi mai mic. Poți opta, de altfel, pentru un frigider mai mic.

Unde trebuie să amplasezi frigiderul

Frigiderul trebuie plasat departe de cuptor sau de locurile unde bate soarele. Dacă faci acest lucru, consumul de energie poate fi redus cu până 15%. Trebuie să lași o distanță de 5 centimetri între spatele frigiderului și perete pentru ca aparatul să se poată aerisi.

Ușa frigiderului nu trebuie să fie ținută deschisă prea mult, altfel acest lucru îți va afecta factura la curent. Trebuie să utilizezi rapid acest electrocasnic și doar așa poți reduce consumul cu 5%.

Frigiderul trebuie curățat regulat, deoarece murdăria poate să scadă performanța acestuia. Pentru a avea un consum mai mic, poți curîța spatele electrocasnicului regulat, astfel încât să ventileze corespunzător.

ADVERTISEMENT
Tags: