Life

Aplicația care ar putea să dispară de pe Android și iPhone. Milioane de români o folosesc zilnic

Ce aplicație ar putea dispărea de pe telefoanele de tip Android și iPhone. Este folosită în fiecare zi de către milioane de români.
07.03.2024 | 21:43
Aplicatia care ar putea sa dispara de pe Android si iPhone Milioane de romani o folosesc zilnic
Despre ce aplicatie este vorba. Sursa foto: ESET
ADVERTISEMENT

O aplicație folosită zilnic de către milioane de români ar putea dispărea de pe Android și iPhone. Drept urmare, și-ar putea pierde conturile mulțimi de persoane. Ce proiect de lege se dezbate peste Ocean în acest sens?

Ce aplicație ar putea dispărea de pe Android și iPhone

Un grup de parlamentari de peste Ocean au depus de curând un proiect de lege care vizează aplicația TikTok. În baza acestuia, compania ByteDance, cea care deține rețeaua de socializare, ar fi forțată să o vândă pentru a-i permite să rămână disponibilă în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Proiectul se numește ”Legea de protecție a americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversari străini”, al cărei scop este separarea TikTok de Bytence. De asemenea, presupune ca magazinele de aplicații și serviciile de găzduire web din SUA să nu mai distribuie TikTok-ul.

Totodată, un alt punct al proiectului prevede ca ByteDance să vândă TikTok-ul în termen de șase luni, înainte ca interdicțiile asupra distribuirii aplicației să intre în vigoare. De altfel, dacă legea va intra în vigoare, TikTok-ul va fi obligat să ofere o copie de transfer a datelor către utilizatori.

ADVERTISEMENT

Cum reacționează reprezentanții TikTok față de măsura parlamentarilor americani

CEO-ul TikTok, Shou Chew, este rezervat în privința eficienței proiectului. El spune că separarea nu va rezolva problema îngrijorării referitoare la datele utilizatorilor americani, care ar trebui separate în servere din SUA.

”Acest proiect de lege este o interdicție totală a TikTok, indiferent cât de mult ar încerca autorii să-l mascheze. Această legislație va călca în picioare drepturile a 170 de milioane de americani și va priva 5 milioane de întreprinderi mici de o platformă pe care se bazează pentru a crește și a crea locuri de muncă”, ar mai fi transmis reprezentanții TikTok printr-un e-mail, potrivit USA Today.

ADVERTISEMENT

Dincolo de cei care s-au exprimat pro asupra proiectului depus, sunt și voci care se opun. Unii oficiali și organizații nu-l văd ca pe un lucru util, ci pe ca unul care încalcă libertatea de exprimare.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) și unele grupuri pentru drepturi digitale au condamnat eforturile politicienilor în cauză. Și acestea sunt în dezacord, tot din cauza încălcării libertății de exprimare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Institutul non-profit Knight First Amendment, de la Universitatea Columbia, și-a exprimat îngrijorările, pe motiv că Congresul ar putea oferi protecție asupra datelor personale ale cetățenilor, dar fără a le restricționa accesul la TikTok.

ADVERTISEMENT