News

Aplicaţia Tik Tok nu va mai putea fi descărcată în SUA. De ce s-a luat această decizie

18.09.2020 | 19:15
Aplicatia Tik Tok nu va mai putea fi descarcata in SUA De ce sa luat aceasta decizie
ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Comerț din Statele Unite ale Americii a decis blocarea Tik Tok-ului, rețeaua de socializare care se bucură de milioane de utilizatori la nivel global. Cu alte cuvinte, începând din weekend, nimeni nu va mai putea descărca aplicația pe dispozitivele mobile, indiferent de sistemul de operare pe care îl folosesc.

În informarea transmisă vineri, 18 septembrie, autoritățile pun această măsură pe seama unor ameninţări repetate la adresa securităţii naţionale. În aceeași situație se află și WeChat, serviciul care îmbină mesageria cu social media și portmoneul electronic.

ADVERTISEMENT

TikTok și Oracle au anunțat recent un parteneriat prin care operațiunile platformei să intre sub supravegherea companiei specializate în conceperea și comercializarea de componente hardware și software , înțelegerea a venit prea târziu.

Tik Tok și WeChat, interzise în SUA. Donald Trump le-a declarat război

Potrivit reprezentanților Departamentului de Comerț din SUA, începând de duminică, 20 septembrie, cele două aplicații nu vor mai putea fi listate pe magazinele de peste ocean. Nu este clar, însă, dacă vor continua să funcționeze pentru utilizatorii care le au deja instalate în dispozitivele lor mobile sau vom asista la o operațiune de blocare imediată la nivel național.

ADVERTISEMENT

Internauții speră, totuși, ca acțiunile să nu fie atât de drastice, mai ales că Donald Trump s-a arătat deschis să anuleze acest ordin dacă îi sunt respectate condițiile. Mai concret, liderul de la Casa Albă vrea ca TikTok și WeChat să se asigure că datele utilizatorilor americani rămân pe teritoriul țării și nu sunt stocate în serverele din China, unde își au originea cele două aplicații.

„Utilizarea acestor aplicații este riscantă pentru securitatea națională”

Pentru aplicația de chat, autoritățile din SUA vor interzice utilizarea serviciilor de tip hosting, peering, precum și a rețelelor de distribuție începând de duminică, 20 septembrie. În cazul Tik Tok, aceste limitări intră în vigoare ceva mai târziu, pe 12 noiembrie.

ADVERTISEMENT

În timp ce amenințările WeChat și TikTok nu sunt identice, acestea sunt similare. Fiecare aplicație colectează multe date de la utilizatori, inclusiv activitatea traficului de internet, date despre locație, browsing și istoricul de browsing.

Fiecare este un participant activ în fuziunea civil-militară din China și sunt obligate să coopereze cu serviciile de informații ale Partidului Comunist Chinez. Această combinație rezultă în crearea unor riscuri inacceptabile în ceea ce privește securitatea noastră națională, riscuri cauzate de utilizarea acestor aplicații.

ADVERTISEMENT

Nu putem permite ca securitatea țării noastre să fie pusă în pericol. De aceea, am hotărât ca WeChat și Tik Tok să fie interzise începând cu data de 20 septembrie”, au declarat purtătorii de cuvânt al Departamentului de Comerț din SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: