News

Apple lucrează de zor la propriile modemuri 5G. Când vor apărea primele iPhone-uri dotate cu acestea

11.05.2021 | 18:45
Apple lucreaza de zor la propriile modemuri 5G Cand vor aparea primele iPhoneuri dotate cu acestea
ADVERTISEMENT

Apple lucrează din greu la propriile modemuri 5G, iar primele telefoane iPhone dotate cu acestea ar urma să apară în doar câțiva ani.

Modemul 5G de la Apple este în lucru

Apple a lansat primele telefoane cu conectivitate 5G în toamna anului trecut. Seria de smartphone-uri iPhone 12 se bazează pe modemuri 5G de la Qualcomm.

ADVERTISEMENT

Pentru gigantul din Cupertino, însă, asta nu pare să mai fie suficient. Astfel, Apple dorește să își asigure independența în ceea ce privește modemurile 5G instalate pe telefoanele proprii.

Planul nu este unul nou, însă. Dezvoltarea modemului 5G a început în laboratoarele Apple încă din 2020, însă mai durează până ce primele smartphone-uri vor fi dotate cu acesta.

ADVERTISEMENT

Analistul Apple Ming-Chi Kuo a discutat despre modemul la care compania americană lucrează de zor. Conform acestuia, primele telefoane în interiorul cărora se va găsi această componentă de producție proprie vor fi modelele din 2023.

Cu alte cuvinte, iPhone 15 va fi primul telefon Apple care va avea un modem 5G de producție proprie. Acesta, însă, este un scenariu cât se poate de optimist.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu se așteaptă ca modemul să fie gata în timp util anul acesta și nici măcar pentru generația de telefoane ce va fi lansată în toamna anului viitor.

Qualcomm este furnizor unic pentru Apple în prezent în ceea ce privește modemurile 5G.

Modemul 5G de la Apple va aduce probleme pentru Qualcomm

Odată ce Apple va avea propriul modem, însă, cu siguranță va decide să meargă doar pe această variantă și va încheia colaborarea existentă. Asta înseamnă că cei de la Qualcomm vor trebui să caute alte parteneriate care să acopere pierderile de pe urma încheierii acestuia.

ADVERTISEMENT

”Prognozăm că iPhone va folosi propriile modemuri 5G în 2023, cel mai devreme. De vreme ce vânzările de telefoane 5G din gama de vârf Android sunt destul de lente, Qualcomm se va găsi într-o poziție dificilă, aceea în care va trebui să asigure componente și pentru telefoane mai ieftine, pentru a compensa pierderile cauzate de ruperea de Apple”, a declarat Ming-Chi Kuo.

Acesta spune că ”atunci când problemele legate de cererea și oferta de subcomponente din lanțul de aprovizionare vor fi rezolvate, Qualcomm și MediaTek vor avea mai puține pârghii asupra brandurilor din piață. Asta va rezulta într-o presiune competitivă sporită pe segmentele entry și mid-level”, mai arată acesta, conform macrumors.com.

În 2019, Apple a cumpărat cea mai mare parte din divizia de modemuri a celor de la Intel. Mișcarea a ajutat compania să pună bazele propriului cip 5G la care lcucrează în prezent.

ADVERTISEMENT
Tags: