News

Apple cheamă la tribunal o companie de spionaj israeliană. Firma, acuzată că este sponsorizată de state ce comit abuzuri ale drepturilor omului

Apple vrea să interzică unei companii de spionaj din Israel să mai folosească produse și tehnologii ale firmei americane. NSO Group este acuzată de spionaj.
24.11.2021 | 21:00
Apple cheama la tribunal o companie de spionaj israeliana Firma acuzata ca este sponsorizata de state ce comit abuzuri ale drepturilor omului
ADVERTISEMENT

Apple face un pas important pentru a-și apăra integritatea software a telefoanelor mobile pe care le produce. Astfel, compania urmează pașii WhatsApp, deținută de Meta, și cheamă la tribunal o companie israeliană.

NSO Group, companie producătoare de spyware, între care și programul Pegasus, ar putea primi interdicție de la folosirea vreunui produs sau serviciu Apple. Americanii susțin că vor dezvălui modul în care compania a infectat iPhone-uri cu o vulnerabilitate de tip zero-day, cunoscută ulterior ca Forced Entry.

ADVERTISEMENT

Vicepreședintele de inginerie software al Apple, Craig Federight, a făcut afirmații foarte grave într-o declarație de presă: ”Actori sponsorizați de stat, precum NSO Group cheltuie milioane de dolari pe tehnologii sofisticate de supraveghere fără să fie trase la răspundere. Asta trebuie să se schimbe… Dispozitivele Apple sunt între cele mai sigure de pe piață, însă companiile private ce lucrează la spyware sponsorizat de stat au devenit mult mai periculoase.” Apple și WhatsApp nu sunt singurele companii care au o problemă cu NSO Group. În 2020, și alte companii între care Microsoft și Google au semnat un document prin care susțin procesul intentat de Meta.

Pegasus, programul care facilitează spionajul de la distanță

Programul de spionaj Pegasus permite guvernului să acceseze de la distanță microfoanele, camerele și alte date ale unui iPhone sau ale unui telefon cu Android, conform unui comunicat publicat de Apple. Programul poate infecta telefoane fără ca utilizatorul să fie nevoit să facă ceva și fără să lase vreo urmă în urma sa.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Apple spune că acest program de spionaj a fost folosit împotriva jurnaliștilor, activiștilor și politicienilor, cu toate că NSO ia apărarea clienților săi guvernamentali, despre care spune că nu au voie să folosească spyware împotriva unor persoane de interes precum cele amintite.

E de înțeles de ce Apple, care pune foarte mare preț pe confidențialitatea utilizatorului, este deranjată de faptul că dispozitivele și serviciile sale sunt folosite pentru a comite ”abuzuri ale drepturilor omului.”

ADVERTISEMENT

Heather Greier, director senior al departamentului de litigii comerciale, spune că acest proces dorește să transmită un semnal clar că Apple nu va permite ca utilizatorii săi să sufere ”un astfel de abuz.” O parte din argumentul companiei este că NSO a încălcat termenii de utilizare, deoarece a creat ”peste o sută” de ID-uri Apple, pentru a facilita transmiterea de date către ținte.

Cum funcționa metoda de supraveghere propusă de NSO Group

Cei de la Apple descriu și modul în care atacul funcționează. Cu ajutorul unui Apple ID, NSO trimite date către o țintă prin intermediul iMessage (după ce compania s-a asigurat că victima folosește un iPhone), mesajul malițios fiind creat pentru a opri funcția telefonului ce raportează acțiunile ce au loc pe acesta. Ulterior, NSO putea instala de la distanță programul spion Pegasus, pentru a controla ce date sunt colectate de pe dispozitiv.

ADVERTISEMENT

Apple spune că această vulnerabilitate exploatată de compania israeliană a fost reparată în iOS 14.8. Pe scurt, NSO trimitea fișiere ce exploatau o problemă legată de modul în care iMessage afișează GIF-uri și PDF-uri.

Mai mult, compania americană spune că va susține organizațiile ce lucrează pentru cercetarea în domeniul supravegherii cibernetice în masă, dar și organizațiile ce militează pentru drepturile victimelor unui astfel de spionaj. Apple va distribui 10 milioane de dolari către grupuri ce dezvoltă soluții de contra-supraveghere și va oferi asistență tehnică și inginerească pentru Citizen Lab, un grup de cercetători care au luat parte la proiectul Pegasus și care ulterior au ajutat Apple să descopere problemele NSO.

Compania NSO Group a ajuns recent pe Lista Entităților din SUA. Aici se găsesc firme către care companiile americane nu mai pot vinde la liber tehnologii și produse. Se pare că această sancțiune a afectat grav NSO Group, angajații fiind demoralizați, iar compania având dificultăți în securizarea unor noi contracte. De exemplu, compania trebuie să ceară permisiunea guvernului SUA pentru a cumpăra un laptop ce rulează Windows sau un iPhone. Iar decizia standard a autorităților americane este să respingă aceste cereri, arată theverge.com.

ADVERTISEMENT