News

UE va amenda Apple cu o jumătate de miliard de euro. Compania e acuzată de manipularea aplicaţiilor

Apple ar fi recurs la practici anticoncurențiale, împiedicând aplicațiile de streaming de muzică să informeze despre alternative mai ieftine de abonare, în afara App Store.
19.02.2024 | 13:30
UE va amenda Apple cu o jumatate de miliard de euro Compania e acuzata de manipularea aplicatiilor
Plângerea împotriva Apple a fost făcută de platforma suedeză Spotify Foto: Spotify
ADVERTISEMENT

Apple va primi o amendă de 500 de milioane de euro din partea UE, pentru restricţionarea accesului la serviciile de streaming de muzică, sentinţă care ar constitui o lovitură puternică pentru compania americană de tehnologie, scrie Financial Times.

Plângerea împotriva Apple a fost făcută de Spotify

Comisia Europeană investighează în prezent dacă gigantul americană a blocat aplicațiile muzicale, cu scopul de a le oferi utilizatorilor modalități mai ieftine de a se abona din magazinul de aplicații al Apple, din care Apple încasează venituri. Amenda este de așteptat să fie anunțată la începutul lunii viitoare, mai scrie publicaţia britanică.

ADVERTISEMENT

O amendă de 500 de milioane de euro ar fi prima sentință semnificativă împotriva Apple după ani de plângeri împotriva companiei, ale cărei servicii sunt furnizate prin aplicații pe telefoanele mobile iPhone.

Compania suedeză de streaming Spotify a depus o plângere la UE în 2019, susținând că Apple limitează alegerea și concurența în magazinul său de aplicații, percepând o taxă de 30% pentru toate achizițiile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Apple a împiedicat Spotify și alte companii să informeze clienții de pe telefoanele lor că ar putea evita comisionul și pot obține o ofertă mai bună, pur și simplu înregistrându-se pe site-ul Spotify.

Apple susține că taxa sa este justificată, pentru că cheltuiește mult pentru păstrarea în siguranță a magazinului și oferă Spotify acces la sute de milioane de utilizatori.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Spotify susține că serviciul de streaming muzical al Apple, Apple Music, nu este supus acestor taxe, ceea ce îl face automat mai ieftin și mai atractiv, subminând concurența.

Comisia Europeană ar putea astfel declara acțiunile Apple ilegale și contrare regulilor concurenței de pe piața Uniuni Europene. Comisia ar putea, de asemenea, să interzică practica de blocare a serviciilor muzicale care fac reclamă la abonamente mai ieftine în afara platformei.

ADVERTISEMENT

Apple nu s-a confruntat încă cu o amendă din partea Comisiei Europene pentru concurență, deși a fost amendată cu 1,1 miliarde de euro în Franța în 2020 pentru încălcarea regulilor concurențiale. Acea amendă a fost redusă ulterior la 372 de milioane euro, în urma contestării sale în instanță.

ADVERTISEMENT